ADF Alt Maresme

Notícies

Com podem evitar l’impacte d’un llamp en cas de tempesta?

El Temps
Els llamps il·luminen el cel nocturn de Catalunya (Foto: Departament d'Interior)

El Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) ha elaborat una guia amb recomanacions per disminuir el risc que ens caigui un llamps a sobre. Cada any, cauen de mitjana més de 65.000 llampecs a Catalunya, alguns causant la mort de persones per impacte directe o proper.

Per disminuir el risc, a banda d’estar informat de la previsió del temps, si se sent tronar o es veu llampegar, cal buscar refugi. Encara que no plogui, el perill existeix.

Des del perfil de Twitter Meteollac, fa poc van il·lustrar un cas recent què es van trobar. Mostraven fotografies d’una excursió a la Llacuna, a l’Anoia, durant el qual van experimentar un fet “curiós i alhora molt perillós”

Des del compte de Twitter afirmen, que es deu al fet que la càrrega elèctrica en superfície ha augmentat. Un indicador que en tardes així la caiguda d’un llamp pot ser imminent.

Si ens hi trobem, què hem de fer? S’ha de buscar una zona segura on refugiar-ser a l’instant i, si convé, minimitzar l’exposició a l’impacte ajupint-se, posant els peus junts i tapant-se les orelles.

Els millors refugis

Els millors refugis en cas de tempesta són els vehicles tancats, edificis amb les finestres tancades, electrodomèstics desconnectats i les llars de foc apagades.

En canvi, els vehicles oberts com una barca o un tractor no són segurs, així com les estructures obertes com una parada de bus, una piscina o una tenda de càmping. La guia del SMC remarca també que totes les activitats aquàtiques són perilloses.

Què hem de fer si ens agafa una tempesta a la muntanya?

El bosc no és un lloc segur, però és millor que estar en un camp obert o un arbre aïllat. Es recomana no deixar el refugi fins mitja hora després d’haver sentit l’últim tro.

Cal evitar els espais obert, com pistes d’atletisme, platges o parcs. També és millor estar lluny d’arbres aïllats, fanals o pals de llum.

Si la tempesta ens agafa a la muntanya, és recomana evitar llocs elevats com cims i carenes, però també fondalades on hi poden haver avingudes d’aigua. Cal fer mitja volta i buscar refugi a cotes més baixes.

Si no arribem a temps, hi ha algunes estratègies per evitar atraure els llamps. És molt important ajuntar els peus i tapar-se les orelles per protegir-se del tro.

Hi ha alguns senyals que ens alerten que el llamp és imminent, com el ja citat de tenir els cabells de punta o bé sentir un brunzit com el que es percep si es passa per sota d’una línia d’alta tensió.

L’impactes d’un llamp vol dir una descàrrega que ens pot fer mal fins a 40 metres de distàcia del punt de caiguda. Hem d’evitar el material metal·lic, com bastons, motxilles amb carcassa i objectes que facin d’efecte punta.

Com hem d’actuar en cas d’impacte d’un llamp?

Si ens afecta la caiguda d’un llamp, hem d’atendre la persona afectada immediatament. La víctima pot presentar cremades, tenir el sistema nerviós alterat, haver perdut la visió i l’audició. La conseqüència més greu de l’impacte d’un llamp és una aturada cardiorespiratòria.

Primer ens hem d’ocupar dels que han quedat inconscients, perquè segurament els pdorem reviure amb tècniques de reanimació. I, és clar, cal trucar al 112 i demanar ajuda.

Comparteix-ho:

Últimes notícies

             PUBLICITAT