ADF Alt Maresme

Notícies

Vehicles d’emergència a la carretera: com actuar

General

Quan ens trobem a la carretera i veiem que s’acosta un vehicle d’emergència amb les sirenes i els llums, ens podem atabalar i perdre els nervis perquè no sabem com actuar. Des de l’àrea d’Operacions del Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM), diuen que cal mantenir la calma i no quedar-se paralitzat. Cal evitar les frenades brusques per on s’està circulant.

La llei diu que, els conductors tenen l’obligació de facilitar el pas a un vehicle prioritari, ja siguin ambulàncies, patrulles policials o vehicles de salvament i extinció d’incendis, que circula en servei d’urgència, després de percebre els senyals lluminosos i acústics que n’anuncien la proximitat”. En cas de no fer-ho, es considera una infracció greu que pot suposar una sanció de 200 euros.

Per tal d’evitar el no saber què fer en un situació així, des del SEM i el Servei Català de Trànsit ens expliquen com actuar amb seguretat en aquests escenaris quan hi intervé una ambulància que ha d’atendre un accident de trànsit, però que s’ha d’aplicar a qualsevol vehicle d’emergència en servei:


Conduir un vehicle d’emergència ràpidament per arribar com més aviat millor al lloc dels fets, té riscos i sempre s’ha d’intentar facilitar-nos la feina al màxim. Jordi Violan és tècnic de l’àrea d’Operacions del SEM i explica que “normalment la resposta dels usuaris és bona, però ens dificulta molt que els motoristes se’ns enganxin darrere de la unitat aprofitant que ens obrim pas en la retenció”. “És una acció molt perillosa que ens complica la feina perquè, si hem de frenar sobtadament, la motocicleta pot acabar accidentada també. És una pràctica que demanem que s’erradiqui”, afegeix Violan.

Una altra de les maniobres perilloses que hi ha un accident o un incendi és l’“efecte tafaner”. El tècnic del SEM s’ha mostrat contundent: “Quan estem al lloc dels fets, els conductors haurien d’estar atents a la conducció i no distreure’s mirant o fent-nos fotos. Amb actituds com aquesta poden desviar-se de la seva trajectòria i provocar més accidents, i a la vegada tampoc s’hauria de fer per respecte a les persones implicades”.

Per actuar amb més seguretat davant aquestes situacions imprevistes a la carretera, cal tenir en compte que la tecnologia pot ser un gran aliat. L’any passat es va posar en marxa l’app C-Mobile, que pot oferir als conductors de l’àrea metropolitana de Barcelona serveis com avisos sobre la presència de vehicles d’emergència.

L’app C-Mobile és gratuïta i integra avisos visuals i per veu dins de qualsevol aplicació de navegació com Google Maps o Waze

Els vehicles poden captar cada cop més informació sobre les carreteres per on circulen i, amb el temps, la seva connexió amb les infraestructures serà cada vegada més gran per contribuir a una mobilitat més segura i eficient. En aquesta línia treballa el projecte europeu C-Mobile, compta amb la col·laboració del Servei Català de Trànsit (SCT), que ha col·laborat connectant a C-Mobile les seves bases de dades d’incidències i la informació dels panells de missatgeria variable.

L’app C-Mobile Barcelona és la primera que pot oferir als conductors serveis com avisos sobre la presència de vehicles d’emergència o col·lectius vulnerables (motoristes, ciclistes i vianants), a més de notificar incidències com retencions, obres i accidents. També pot retransmetre als conductors el contingut dels panells de missatgeria variable de les carreteres, informar sobre límits de velocitat i calcular si l’usuari arribarà al proper semàfor en verd o en vermell.

C-Mobile és gratuïtat, però de moment només està disponible per a mòbils Android

Comparteix-ho:

Últimes notícies

             PUBLICITAT