ADF Alt Maresme

Notícies

30 anys dels grans incendis de la Catalunya Central

Incendis
Imatge de l'incendi de 1994 (Foto: @sfadf)

Avui fa 30 anys dels devastadors incendis a la Catalunya Central. El 4 de juliol de 1994 va marcar un abans i un després en la història dels incendis forestals a Catalunya. En només 5 dies van cremar més de 45.000 hectàrees a les comarques del Bages i el Berguedà. A tot el país és van calcinar 76.626 ha.

Aquell juliol d’avui fa 30 anys van tenir lloc els pitjors incendis forestals viscuts mai a Catalunya. Van calcinar més de 76.620 hectàrees i van comportar un canvi en la percepció dels incendis.

L’1 i el 2 de juliol es van declarar els primers incendis,a Collserola i a Calders. L’endemà, dia 3, hi va haver més focs importants: a Puigcerdà, Camarasa i Tordera. Finalment, el divendres dia 4 , se’n van declarar 80, seixanta dels quals simultanis, amb un balanç de cinc víctimes mortals i 40 ferits.

En cinc dies, es van evacuar més de 6.500 persones.

Els focs més grans del Mediterrani

Els primers dies de juliol, les condicions meteorològiques a la Catalunya Central, amb temperatures de més de 40 graus, ràfegues de vent de 50 km/h i una humitat baixa, per sota del 10%, van facilitar que el foc es propagués a molta velocitat i virulència.

Al Bages i al Berguedà van cremar alguns dels focs més grans de la història del Mediterrani. Les flames també van canviar el paisatge dels boscos de la Catalunya Central.

Suport de més de 20.000 voluntaris

Es van mobilitzar més de 3.000 bombers, 1.400 agents d’altres cossos d’emergència i 20.000 voluntaris per lluitar contra les flames.

Després de cinc dies de lluita contra les flames, el 8 de juliol, els Bombers van donar per controlats els incendis.

Comparteix-ho:

Últimes notícies

             PUBLICITAT