ADF Alt Maresme

Notícies

L’incendi del País Valencià, un avís del que pot ser la campanya forestal 2023

Incendis
El foc crema sense control des de dijous. (Foto: Bombers Forestals del País Valencià)

Un incendi forestal crema des d’ahir dijous a Vilanova de Viver, entre el País Valencià i l’Aragó. Les flames, que ja han calcinat prop de 4.000 hectàrees i un perímetre del voltant de 30 quilòmetres, ha obligat a desallotjar més de 1.500 persones de diferents poblacions. És el primer gran incendi dels països catalans d’enguany, i un avís del que pot ser la propera campanya forestal.

No hem començat la campanya forestal 2023 i ja hi ha el primer gran incendi forestal (GIF) d’Espanya. Les altes temperatures, la greu sequera, l’abandonament forestal, sumat a les baixes huminats i el fort vent, són factors que estan ajudant als incendis i a la seva major virulència, com el que hores d’ara, crema sense control entre el País Valencià i l’Aragó ha arribat a un barranc de molt difícil accés, el que dificula encara més les tasques d’extinció.

La situació de l’incendi s’ha complicat en les darreres hores al País Valencià, on crema el flanc dret, evoluciona favorablement, segons informen els equips d’extinció.

Aquest divendres a primera hora s’han reincorporat 18 mitjans aeris per extingir el foc, que va començar en una zona boscosa a la comarca de l’Alt Millars, una àrea molt seca per la falta de pluges.

Segons les primeres hipòtesis, una negligència agrícola i la sequera, haurien estat les causes d’aquest incendi.

Catalunya, de nou amb el Pla Alfa activat

A casa nostra, els Agents Rurals han tornat a activar el Pla Alfa gairebé a tot Catalunya en un nou cap de setmana d’alt risc d’incendi forestal.

En concret, el nivell 2 del Pla Alfa estarà activat 18 comarques: Anoia, Bagès, Moianès, Garrigues, Segrià, Alt Camp, Conca de Barberà, Priorat, Ribera d’Ebre, Terra Alta, Baix Ebre, Baix Camp, Tarragonès, Alt Penedès, Baix Penedès, Garraf, Baix Llobregat i Vallès Occidental.

L’activació del nivell 2 del Pla Alfa ve motivada per l’increment de les temperatures (superiors a les habituals per l’època), humitats relatives baixes i l’entrada de vent de Ponent. Aquestes condicions meteorològiques, juntament amb la situació de sequera acumulada en els darrers dos anys, que fa que la vegetació tingui un dèficit hídric important, fan incrementar el perill d’incendi forestal.

També hi haurà 13 comarques amb el nivell 1 activat: Alt Empordà, Barcelonès, Maresme, Vallès Oriental, Osona, Berguedà, Solsonès, Alt Urgell, Pallars Jussà, Noguera, Serra, Urgell i Montsià.

Es treballa amb la previsió que aquest episodi es pugui allargar durant tot el cap de setmana. Preocupa especialment diumenge, i en canvi a partir de dilluns la situació tendiria a una millora de les condicions.

El Cos d’Agents Rurals i les ADF de tot Catalunya fan una crida a la prudència durant aquest episodi. 

Cal recordar que en nivell 2 del Pla Alfa queden suspeses les activitats amb més risc d’incendi (entre les quals cremes de restes vegetals, focs d’esbarjo…). A més, es demana molta precaució amb totes les activitats al medi natural.

Aquest és el segon episodi d’alt perill d’incendi forestal que es produeix aquest mes de març, després del que es va produir des del 10 al 17 de març.

Comparteix-ho:

Últimes notícies

             PUBLICITAT