ADF Alt Maresme

Notícies

3.808 hectàrees defoliades al Montnegre i el Corredor

Medi Ambient

Durant la primavera del 2020, i tercer any consecutiu, els massissos del Montnegre i el Corredor van patir defoliacions als seus boscos a causa de l’eruga peluda (Lymantria dispar). Per tal de delimitar les zones afectades, l’Oficina Tècnica de Prevenció Municipal d’Incendis Forestals i Desenvolupament Agrari de la Diputació de Barcelona va encarregar un estudi a l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC) per tal d’avaluar aquesta afectació i l’evolució durant les defoliacions. L’estudi de la primavera del 2019 va delimitar les afectacions en 1.473 hectàrees, mentre que les zones afectades la primavera del 2020 es van incrementar fins a les 3.808 hectàrees.

Aquest estudi, que correspon exactament amb l’àrea d’estudi del 2019, inclou 24 municipis que corresponen a Arenys de Mar, Arenys de Munt, Argentona, Caldes d’Estrac, Calella, Canet de Mar, Dosrius, Fogars de la Selva, Llinars del Vallès, Malgrat de Mar, Mataró, Palafolls, Pineda de Mar, Sant Andreu de Llavaneres, Sant Cebrià de Vallalta, Sant Celoni, Sant Iscle de Vallalta, Sant Pol de Mar, Sant Vicenç de Montalt, Santa Maria de Palautordera, Santa Susanna, Tordera, Vallgorguina i Vilalba Sasserra.

L’estudi mostra que el període d’afectació al Montnegre durant el 2020 ha estat des de finals del mes de maig fins a finals del mes de juny. Els resultats corroboren que les masses forestals afectades són especialment alzinars i suredes, com l’estudi de l’any passat i que algunes zones sembla que hagin estat afectades per segona vegada.

Segons aquest estudi, la plaga de l’eruga peluda es va anar estenent fins a arribar a la seva màxima ocupació en quatre setmanes.

Els processos de defoliació massiva de l’eruga en una zona poden durar alguns anys segons la comunitat científica especialitzada.

Aquesta plaga fa que el risc d’incendi forestal s’incrementi notablement ja que mata els arbres. D’aquesta manera, juntament amb el canvi climàtic,  els possibles incendis forestals poden ser més grans i més devastadors, dificultant les tasques d’extinció dels cossos d’emergència.

A continuació pots consultar l’Informe d’afectació de l’eruga peluda al Montnegre i el Corredor el 2020

Comparteix-ho:

Últimes notícies

             PUBLICITAT