ADF Alt Maresme

Notícies

Una de les pitjos sequeres de l’últim segle

Sequera
Una voluntària de l'ADF Alt Maresme talant un arbre

Portem tres anys intensos d’una sequera que s’estén per practicament tot Catalunya i el pitjor és que la tardor continua sense portar pluges. L’actual sequera, una de les pitjors del darrer segle, està portant la vegetació a una situació de decaïment i mortalitat mai vista en extensió i distribució del país.

Les parts més afectades són la Catalunya Central, litoral i prelitoral central, interior de les Terres de l’Ebre i gran part del nord-est de Catalunya.

Un de cada 10 arbre de les comarques del Bages, el Moianès i Osona està greument afectat per la sequera. I és que la falta de pluges té conseqüències greus als boscos de la Catalunya Central, on ja hi ha grans extensions d’arbres morts.

Els arbres morts han passat del 12% al 80%

A les finques que estudia el Departament d’Acció Climàtica, on es monitoritzen 732 arbres, el percentatge d’arbres amb símptomes de sequera ha passat del 12% al 80%.

La Generalitat subratlla la importància de tallar-los perquè incrementen el risc d’incendi i són un perill per a la seguretat. I és per això que Acció Climàtica ha aprovat ampliar els ajuts per a la gestió forestal dels boscos privats perquè en puguin gestionar la retirada.

En total, s’han passat dels 3 milions d’euros de l’any 2022 als 5,5 milions d’euros aquest 2023. I és que els treballs de retirada no són rendibles, perquè la fusta d’aquests arbres secs val molt poc i les sol·licituts d’ajudes s’havien multiplicat. A Catalunya, el 75% dels boscos són privats.

L’espècie més afectada per la sequera és el pi roig.

Comparteix-ho:

Últimes notícies

             PUBLICITAT