La ruta SL-C 78 té com a punt d'inici el Centre d'Informació d'Hortsavinyà (Tordera).
És una caminada agradable a través d'una pista ampla, ombrívola i planera en la major part del trajecte amb dos pendents sobtats però curts.
L'itinerari està senyalitzat com a sender local amb fites de fusta.
És una ruta recomanable per a tots els públics.
Abans d'iniciar una ruta per la muntanya, cal tenir en compte una sèrie de recomanacions per tal de poder gaudir sense ensurts de la muntanya
La preparació d’una sortida a la muntanya és imprescindible. Observar la distància, el desnivell i l’orografia del terreny són tres tasques que cal que realitzis per informar-te bé sobre la zona on vols fer la teva activitat. També és important que t’asseguris que la dificultat de la ruta s’adapta a la teva condició física i als teus coneixements. Si la sortida és en grup, assegura’t que s’ajusti al nivell i experiència de tots els membres. Per altre costat, sempre que puguis, busca i planifica rutes alternatives que permetin, a mig itinerari, tornar de manera ràpida al punt d’inici o a un lloc segur.
És imprescindible conèixer el temps que farà durant la jornada d'excursió. Cal saber la probabilitat de tempestes, de precipitacions en forma de neu o de què es produeixin altres fenòmens meteorològics i les previsions de les temperatures, de la velocitat del vent o de la visibilitat que hi haurà.
Aquest pronòstic s’ha d’anar consultant tant a mesura que s’apropa el dia i l’hora d’inici, com durant la ruta, ja que a la muntanya les condicions meteorològiques poden variar d’una hora a l’altra.
Si la previsió meteorològica no és favorable o l’evolució empitjora, és important saber renunciar a l’activitat prevista, encara que et trobis a mig itinerari.
És molt important que avisi, ja sigui a la família, als amics, o al refugi on passes la nit, és fonamental comunicar a algú quin itinerari faràs i quina és l’aproximació del temps que hi estaràs. D’aquesta manera, si no arribes al destí, sempre hi haurà algú que podrà donar el senyal d’alerta per activar els serveis de recerca i rescat.
El temps de marge entre l’hora d’arribada prevista i l’avís es pot pactar prèviament, però tant si s’ha acordat com si no, s’ha d’ajustar segons factors com la meteorologia, l’experiència de la persona, el tipus d’activitat feta o la dificultat de la ruta.
Per estar localitzat en tot moment, una bona opció és compartir a través de WhatsApp la teva ubicació a les persones que vulguis perquè puguin veure la teva posició en temps real sobre un mapa i amb el recorregut que has fet fins al moment i el que et falta per fer (en el cas que estiguis seguint una ruta).
Utilitza l’equipament més adequat segons l’activitat que realitzis, les necessitats concretes de la ruta i l’època de l’any. S’aconsella vestir de colors vius, ja que facilitarà les tasques de recerca en cas de necessitat, i portar peces de roba suficients tenint en compte la distància, el temps de la ruta i la previsió meteorològica. Encara que en un primer moment et puguin semblar innecessàries, una samarreta tèrmica, un forro polar, o una jaqueta impermeable et poden arribar a salvar la vida.
Cal estar previngut per si es produeix un canvi de temps o un descens de les temperatures, sobretot a l’alta muntanya. També es recomana portar un mapa de paper, una brúixola, una llanterna frontal per si per qualsevol imprevist es fa de nit. Porta també una gorra i unes ulleres t’ajudaràn a protegir-se del sol.
Els sistemes tecnològics amb localització GPS incorporada permeten estar orientat en tot moment. Busca APPs on puguis seguir rutes des del teu telèfon mòbil amb un indicador de rumb, brúixola i alertes sonores, com l'App de Wikiloc. A més ofereix mapes offline gratuïts que et permetran seguir rutes sense Internet ni cobertura mòbil i estalviar bateria.
Si la jornada és llarga, és molt recomanable dur una bateria de recanvi. Cal tenir en compte que en condicions meteorològiques fredes, les bateries tenen menys durada.
Entre el material necessari, un dels elements essencials és un xiulet (la majoria de motxilles en porten un d’incorporat a la corretja ajustable del pit). El xiulet pot ser una eina de gran ajuda, especialment en zones amb poca visibilitat.
Tres xiulades curtes, tres llargues i tres curtes són el senyal d’emergència internacional: SOS. Aquestes xiulades, amb certa freqüència, poden facilitar les tasques dels serveis de recerca i rescat.
El menjar i l’aigua són essencials per a qualsevol ruta. Sigui en una excursió curta o llarga, portar aliments i beguda pot evitar males experiències, com podria ser un mareig causat per una baixada de sucre.
Cal que adaptis el menjar i la beguda segons la distància, el desnivell i altres factors, com la temperatura.
Les recomanacions principals serien portar menjar energètic com els fruits secs o la fruita i aigua o begudes isotòniques amb sals minerals.
Tota activitat a la muntanya pot tenir perills i riscos, per aquest motiu és important sempre avaluar la situació i mantenir l’estat d’alerta.
Durant una ruta, a més de respectar els senyals de perill, si perceps que la zona pot ser insegura, per tal de prevenir riscos innecessaris, la millor recomanació sempre és no seguir endavant. Si no tens experiència, s’han d’evitar els llocs abruptes i amb risc de caiguda.
Muntanyes amb siluetes singulars, valls, barrancs, estanys, pobles o el lloc de sortida d’una ruta, poden ser alguns dels teus punts de referència. Mentre es desenvolupa l’itinerari vés agafant noves referències i tingues-les en tot moment ubicades amb l’objectiu d’evitar perdre el sentit de l’orientació amb el pas del temps.
Mantenir el contacte visual o verbal amb qui us acompanya farà que les possibilitats de pèrdua es redueixin dràsticament. Si us heu d’aturar, feu-ho sempre en zones segures. Si l’activitat es realitza a l’hivern i amb neu a l’entorn, en el moment d’aturar-se eviteu les possibles línies de trajectòries de les allaus, com poden ser les canals d’una muntanya o una franja de bosc sense presència d’arbres. Si la climatologia és extrema i la sensació tèrmica del grup és de fred intens, eviteu fer parades i seguiu sempre interactuant amb el grup.
En el cas que hàgiu perdut el contacte amb part del grup, és important mantenir la tranquil·litat. Si no hi ha visibilitat, utilitzar el xiulet us ajudarà a ubicar-vos. Una altra recomanació és acordar prèviament diferents punts de trobada al llarg de la ruta, d’aquesta manera en cas de pèrdua us podreu dirigir tots cap al mateix punt. Si no recupereu el contacte passat un marge de temps raonable i segons la situació concreta, caldrà trucar al telèfon d’emergències. A la majoria de països del món, els serveis d’emergència responen al 112 (utilitzat a Europa i a algunes parts d’Àsia) o al 911 (establert a alguns països d’Amèrica).
Si no tens un gran coneixement de la zona, la millor recomanació és tornar abans que es faci de nit. Encara que portis una llanterna frontal sempre has de preveure ser al lloc de destí amb un marge de temps suficient per si hi ha qualsevol imprevist. En cas que la foscor et sorprengui (o la mala visibilitat), no abandonis els camins senyalitzats.
Si et quedes a dormir a la muntanya, recorda informar-te bé de les zones on pots fer-ho, de dur el material adequat segons les condicions meteorològiques previstes i d’avisar a algú del lloc on pernoctaràs.
A la muntanya, en cas d’accident o pèrdua, és imprescindible mantenir la calma i protegir-se per tal de mantenir una bona temperatura corporal. Una vegada a resguard, primer identifica amb la màxima exactitud el punt on et trobes (si és possible amb un dispositiu amb geolocalització), i llavors, dona l’avís als serveis d’emergència.
Un avís immediat en el moment de l’accident o de la pèrdua pot ser decisiu. En aquesta trucada, la informació més rellevant que s’ha de donar és: El nombre de persones perdudes o accidentades, l’edat, la condició física i les patologies prèvies, la ubicació actual amb la màxima precisió possible (com poden ser les coordenades), què ha succeït, quina és la situació actual i les condicions meteorològiques a la zona, incloent-hi la visibilitat. Amb l’arribada dels cossos de seguretat és important seguir en tot moment les seves indicacions.
En el cas de no disposar d’un dispositiu amb geolocalització o de no poder donar l’avís als serveis de recerca i rescat, el fet d’haver comunicat a altres persones la ruta que feies, permetrà activar l’avís als serveis d’emergència i l’ús del xiulet facilitarà les tasques de les unitats d’intervenció en muntanya.
Tens més de 16 anys i estimes la natura? No t’ho pensis més i fes-te voluntari de l’ADF Alt Maresme! Informa’t sense compromís!