Vigilància de boscos

0

Municipis

0

Voluntaris/es

0 +

Hectàrees Forestals

0 +

Actuacions anuals

Des de l’ADF Alt Maresme vigilem i preservem els boscos dels cinc municipis del nostre àmbit d’actuació: Calella, Pineda de Mar, Santa Susanna, Malgrat de Mar i Palafolls. Alguns d’ells, formen part del Parc del Montnegre i el Corredor. Ens situem en llocs estratègics per tenir una visió general dels boscos per localitzar, el més aviat possible, columnes de fum de possibles incendis forestals i poder actuar ràpidament.

Una de les característiques més importants de les ADF és la coneixença del territori el qual vigilem. El fet de treballar a peu de bosc, ens fa arribar, sovint, els primers al lloc de l’incendi, cosa que ens permet fer una primera intervenció amb els nostres kits d’aigua de 650 litres instal·lats als vehicles, mentre no arriben els Bombers. Arribar a temps en un incendi, és de vital importància per tal d’evitar grans pèrdues forestals per culpa de les flames. Per això és molt important que, en cas de veure una columna de fum, per petita que sigui, trucar al 112 ràpidament per tal de mobilitzar els equips d’emergències en el menor temps possible.

El Parc del Montnegre i el Corredor és un Espai d’Interès Natural que forma part de la Xarxa d’Espais Naturals Protegits, promoguts i gestionats per la Diputació de Barcelona. El Parc està emparat legalment per un Pla especial de protecció del medi físic i el paisatge, aprovat el 20 de juliol de 1989.

Els massissos del Montnegre i el Corredor són dues unitats de relleu ben definides que es disposen alineades en paral·lel a la costa, formant part de la Serralada litoral i constituint una barrera natural entre la plana litoral del Maresme i la depressió del Vallès i la Selva.

El Montnegre i el Corredor constitueixen un conjunt muntanyenc compacte i continu de relleu més aviat suau amb un paisatge remodelat per l’activitat humana i cobert de boscos mediterranis exuberants.

Els dos massissos són, però, ben diferents. El Montnegre, més gran i abrupte, és també més salvatge i impenetrable. El Corredor, en canvi, mostra un relleu més amable i suau, de formes arrodonides per l’erosió que n’han afavorit l’ocupació agrícola de, fins i tot, les àrees centrals.

En conjunt, més del 95% de la superfície del parc és de caràcter forestal. El bosc, des de principis del segle XX, ha anat augmentant en extensió amb el progressiu abandonament de les terres de conreu i els masos. Solament es manté una reduïda proporció d’espais oberts de gran importància ecològica (camps, erms, pastures i prats naturals) que són el testimoni d’èpoques on l’activitat agrícola i ramadera va tingué molta més importància que a l’actualitat.

Les Agrupacions de Defensa Forestal en els nostres serveis, siguin d’emergència o no, necessitem estar comunicades constantment. El fet que les xarxes de radiocomunicacions tinguin un flux de comunicació continu, ràpid i econòmic, ha fet que aquest sistema de comunicacions sigui molt estès i alhora necessari per de les ADF.

En el cas de les ADF existeixen dues xarxes de comunicacions per poder comunicar-se: La xarxa analògica i la digital.

Freqüències de les bandes de 80MHz: 

Són propietat de la Generalitat de Catalunya. N’hi ha algunes que formen part de l’antiga xarxa del Cos d’Agents Rurals. 

La freqüència de 80 MHz , es la més utilitzada actualment ja que disposa de major cobertura en el territori català i a més, en terrenys boscosos o topogràficament irregulars és la que té major cobertura. 

Xarxa Digital:

La xarxa digital que utilitzem les ADF està basat en l’estàndard TETRA i utilitzem freqüències ultra elevades (UHF), que tenen major abast.

La xarxa s’anomena RESCAT i dins hi existeixen diferents subxarxes per cada grup de treball i amb la possibilitat d’interactuar en casos d’emergència. Els grups que es troben dins d’aquesta xarxa són els cossos de seguretat que intervenen en emergències: Bombers de la Generalitat, Bombers de Barcelona, Serveis d’Emergències Mèdiques, Mossos d’Esquadra, Cos d’Agents Rurals, Policies Locals, Protecció Civil i ADF, entre d’altres.