Notícies

Aquest mes de juny s’han registrat 1.059 incendis, més del doble que l’any passat

Incendis
Incendi a Sanaüja, aquest juliol (Foto: Agents Rurals)

Aquest juny, ha estat de rècord. Rècord perquè ha estat dels més càlids des de que hi ha registres, però també pel nombre d’incendis a Catalunya. Abans de l’incendi de la Segarra, podíem dir que estàvem de sort perquè no havíem patit cap gran incendi. Però amb l’estiu acabat d’estrenar ja li hem vist les orelles al llop.

Segons dades dels Bombers, aquest mes de juny ja hi ha hagut 1.059 focs a Catalunya. És més del doble que el juny del 2024, quan hi va haver 464 incendis.

La meitat dels focs que hi ha hagut són de vegetació agrícola i forestal. Venim d’una primavera molt plujosa que no només va omplir els pantans: també va tenyir de verd uns boscos que arrossegaven tres anys d’estrès hídric per la sequera. La pluja també ha fet créixer el cereal després d’anys de males collites.

Però va arribar el juny i, sobretot a la segona quinzena, la calor, extrema en alguns casos i amb temperatures passant de llarg els 30 graus, fins i tot fregant els 40.

Tot aquell sotabosc, matolls i arbustos que han crescut alimentats per la pluja, ara s’han assecat. Els Bombers en diuen “combustible fi”. Si hi ha un foc, tot aquest combustible crema a gran velocitat. I amb el creal passa el mateix: es propaga ràpid com la pólvora.

Ara estem en plena campanya de sega i encara queden camps on han d’entrar les màquines a collir el cereal. Ho han de fer quan fa una certa calor perquè l’han de collir sec, sense humitat. Això suposa un risc perquè qualsevol petita guspira pot iniciar un foc que els mateixos pagesos poden apagar amb els extintors que porten a les recol·lectores. Però, de vegades, el foc va més de pressa.

Això és el que va passar dimarts als focs de la Segarra i la Noguera, dos incendis agrícoles d’aquest juny-juliol, on el foc va avançar a 3 i 4 km/h, que és molt. Per comparar-ho, el foc de Cadaqués de mitjans de juny, avançava a 370 metres per hora.

Simultaneïtat de focs

Altes temperatures, baixa humitat i vent (per exemple la marinada, que sol entrar a la tarda a les comarques interiors) es donen les condicions ideals per al foc.

I el problema és si n’hi ha molts alhora. La simultaneïtat és la pitjor enemiga de l’extinció. Això és el que va passar aquest juny: el dia 21 hi va haver 50 incendis. El dia 25, 63. I el dia 29 se’n van apagar 41.

Això vol dir que tots els efectius de bombers s’han de repartir, igual que els d’Agents Rurals, ADF, Mossos d’Esquadra o Protecció Civil.

Comparteix-ho: