ADF Alt Maresme

Notícies

El Maresme surt de la fase d’emergència i es flexibilitzen les restriccions d’aigua

El Temps

Les restriccions d’aigua al Maresme es flexibilitzen. La Generalitat de Catalunya ha decretat que els 202 municipis que depenen del sistema Ter-Llobregat passin de la fase d’emergència a la d’excepcionalitat per sequera. Això implica que els 6 milions que hi viuen, principalment a l’àrea de Barcelona podran utilitzar 230 litres cada dia, en comptes dels 200 de la fase d’emergència.

El canvi es fa quan, gràcies a les pluges de les últimes setmanes, els embassaments d’aquest sistema ja superen el 25% de capacitat, sensiblement més plens que el 16%, el llindar fixat pel pla de sequera per passar a emergència.

El canvi d’emergència a excepcionalitat al sistema Ter-Llobregat està previst que es publiqui dilluns al Diari Oficial de la Generalitat, el DOGC, de manera que serà efectiu a partir d’aquell moment. 

230 litres per habitant i dia

La situació d’excepcionalitat permetrà disposar d’una dotació d’aigua per habitant i dia de 230 litres. Així mateix, es mantenen les mesures d’estalvi següents:

– Reducció de la dotació de reg agrícola en un 40% o la substitució de part dels cabals destinats a reg agrícola per aigües regenerades (en emergència era del 80%).

– Reducció del 15% dels consums d’aigua dels usuaris industrials (en emergència era del 25%).

– Reducció del consum d’aigua en els usos recreatius (15% en usos assimilables a urbans i 50% en reg).

– Reducció del 30% en els usos ramaders (en emergència era del 50%). Possibilitat de flexibilitzar aquestes reduccions presentant un Pla d’estalvi d’aigua a l’ACA.

– Queda prohibit l’ús d’aigua per al reg de jardins i zones verdes de caràcter públic o privat (excepte el reg de supervivència d’arbres o plantes, que es farà gota o a gota o en regadora). S’admet el reg municipal amb aigües freàtiques únicament en cas que no suposi una reducció de la disponibilitat d’aigua per a l’abastament domiciliari. 

– Queda prohibit el reg de gespa en tots els casos, excepte en superfícies destinades a pràctica federada d’esport, o aquell reg que es faci reutilitzant aigües de pluja recollides de les teulades o bé aigua regenerada de les depuradores.

– Es prohibeix la neteja de carrers, clavegueram, paviments, façanes o edificis amb aigua potable.

Canvi de fase amb els embassaments al 25,4%

El pas del sistema Ter-Llobregat a fase d’emergència es va decidir a principis de febrer, quan les reserves d’aigua dels embassaments d’aquests dos rius van baixar per sota del 16%.

Fa un mes el conseller Mascort va afirmar que no es revertiria el canvi fins que l’aigua no superés el 27% o el 28%.

Ara, les reserves al Ter-Llobregat estan al 25,4%, i la setmana passada, en vista de les pluges i les nevades dels dies anteriors i de la previsió que les reserves encara puguin pujar una mica més els pròxims dies, Mascort va avisar que el canvi, que arriba pocs dies abans de les eleccions, es podia avançar, tal com finalment s’ha decidit.

Comparteix-ho:

Últimes notícies

             PUBLICITAT