ADF Alt Maresme

Notícies

El temporal ‘Filomena’ posa Catalunya en alerta

El Temps
Estimació de l'SMC dels gruixos de neu que es poden acumular demà dissabte (Foto: @meteocat)

Situació molt complicada aquest cap de setmana arreu del país. De fet, Protecció Civil de la Generalitat ha activat l’alerta del pla NEUCAT, l’alerta del pla INUNCAT i l’alerta del pla VENCAT davant la previsió del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) d’un episodi de nevades, onatge i vent aquest cap de setmana, amb el punt àlgid demà dissabte.

El conseller d’Interior, Miquel Sàmper ha advertit de l’inici d’un episodi sever de neu i mala mar “que durarà fins dilluns, amb el pitjor moment demà dissabte a la part sud del país, centre i nord pels Pirineus. Malgrat això, serà un episodi molt generalitzat per tot el país”. En aquest sentit, Sàmper ha fet una crida per limitar la mobilitat al que sigui imprescindible: “el consell és no sortir i fer només moviments inajornables. Tots ens hem de quedar a casa”.

Alerta per nevades

El Pla especial d’emergències per risc de nevades a Catalunya (NEUCAT) està activat a tot el territori català per la previsió de l’SMC i les afectacions que se’n poden derivar. Les nevades ja han començat a arribar al principat per les Terres de l’Ebre i al llarg d’aquesta propera nit i matinada s’anirà estenent per tot Catalunya. Demà dissabte al matí es preveu que nevi de manera generalitzada a tot Catalunya i que pugui nevar a qualsevol cota fins a mig matí. A la nostra comarca, la nevada serà testimonial, i només en alguns punts de muntanya superiors als 200 metres, s’hi poden acumular entre 1 i 2 centímetres de neu. Al llarg del dia, la cota anirà pujant, tot i que podrà variar segons la comarca.

Alerta per fort onatge

El Pla INUNCAT, el Pla especial d’emergències per risc d’inundacions a Catalunya també està activat a tot el litoral a partir d’aquesta matinada i fins diumenge per la previsió de que les onades puguin superar els 1’5 metres i puguin arribar als 3 o 4 metres amb el pas de les hores. Es preveu que l’episodi arribi al seu màxim dissabte a la nit i durant la matinada de diumenge. De cara a diumenge, el fort onatge anirà a la baixa.

Alerta per vent

I el Pla especial d’emergències per risc de vent a Catalunya, el VENTCAT també està activat al litoral central i l’interior de la Catalunya Central. Demà a la tarda, el vent podria superar els 72 km/h.

Davant aquesta situació, el conseller Sàmper ha informat que demà dissabte hi haurà reunions a les 08:00h i a les 12:00h i es faran “les compareixences que calguin per informar a la societat”.

Per fer el seguiment d’aquest temporal, el Centre de Coordinació Operativa de Catalunya CECAT de Protecció Civil es reforçarà amb la presència de personal del Cos d’Agents Rurals, Creu Roja, Bombers de la Generalitat, Mossos d’Esquadra, Mossos de Trànsit i Servei Català de Trànsit.

El conseller d’Interior ha especificat que tots els dispositius estan en marxa: Mossos d’Esquadra i policies locals, Bombers de la Generalitat, Protecció Civil, Sistema d’Emergències Mèdiques, Creu Roja, Agents Rurals, i els dispositius dels titulars i gestors de les carreteres de la Generalitat, la Diputació i l’Estat. Els dispositius de prevenció d’ADIF, Renfe i Ferrocarrils de la Generalitat també estan preparats.

Avís a la ciutadania de quedar-se a casa

Des de Protecció Civil es demana a la ciutadania que eviti els desplaçaments que no siguin imprescindibles i que es mantingui atenta a les previsions meteorològiques. En cas d’haver-se de desplaçar, es recomana consultar l’estat del trànsit abans de sortir de casa al web del Servei Català de Trànsit cit.transit.gencat.cat.

Si es viu a la costa, es recomana evitar les zones portuàries i espigons. Cal respectar els tancaments dels accessos al litoral que es realitzin de manera preventiva. Es demana molta prudència encara que no hi hagi indicis de perillositat. Cal evitar anar a fer fotografies o mirar com trenquen les onades i per evitar de posar-vos en perill.

Comparteix-ho:

Últimes notícies

             PUBLICITAT