ADF Alt Maresme

Notícies

L’eruga processionària: què cal saber?

General
Calendari del cicle de vida de la processionària (Font: Alerta Forestal)

La “Thaumetopea pytocampa” és coneguda popularment com a l’eruga processionària, en referència a la curiosa manera que té de moure’s per terra: en filera, una rere l’altre. Ara bé, si us les trobeu, no us acosteu gaire, perquè comporten alguns perills, tant per a vosaltres com per als animals de companyia.

La processionària “Thaumetopea pytocampa”, és un lepidòpter que abunda als boscos de pins d’Europa del sud i es considera el paràsit més important de tots els que afecten als pins peninsulars.

Es caracteritzen per les bosses de seda que deixen als arbres i les processons que fan a l’hivern per a enterrar-se. S’alimenten de les fulles dels pins produint defoliacions que poden arribar a reduir el creixement de l’arbre o inclòs dur-lo a la mort.

Malgrat això, també són una peça clau per l’ecosistema, ja que hi ha una gran quantitat de paràsits i depredadors que s’alimenten dels seus ous, larves, crisàlides i adults. Trobem la processionària al menú d’ocells, mamífers, insectes i fins i tot de fongs.

La processionària té un cicle vital que consta de tres fases diferents: passa de larva a eruga i d’eruga a papallona. El que es coneix com a processionària és la fase de l’eruga, perquè al final d’aquest cicle és quan baixa dels pins per enterrar-se a terra i fa la filera que li dona aquest nom. Aquest moment, nomarlment té lloc entre finals de fener i principis de febrer, però aquest any va començar a passar a finals de novembre.

La perillositat de la processionària pels humans i els animals de companyia

La processionària pot resultar molt perillosa pels animals de companyia i també pels humans. El seu pèl urticant se’ls pot desprendre i quedar a l’aire, cosa que pot irritar les vies respiratòries i la pell causant, en alguns casos, reaccions al·lèrgiques. Això és degut al verí que tenen aquets petits insectes, la “Thaumatopina”, una toxina amb la qual s’ha d’anar amb compte.

Quan la toxina entra en contacte amb el cos humà, s’allibera histamina, fet que desemboca a una reacció al·lèrgica. La composició d’aquesta substància, de fet, és molt semblant a la toxina de les ortigues, i pot provocar inflamació, pico i asma, o també dermatitis de l’eruga.

Però no és només perillosa pels humans, sinó també pels gossos, ja que es poden acostar-s’hi. En cas de que la teva mascota tingui contacte amb la processionària, pot tenir inflamació i taques vermelles a la boca i al morro. També pot ser que tingui vòmits i que la llengua comencés a patir necrosi, així com conjuntivitis als uls i trastorns gàstrisc greus. En cas de tenir el mínim dubte de contacte amb l’insecte, cal dur-lo immediatament al veterinari, ja que si no, els efectes podrien provocar-li la mort.

Comparteix-ho:

Últimes notícies

             PUBLICITAT