ADF Alt Maresme

Notícies

El 2023 registra 500 incendis forestals en el pitjor inici d’any de l’última dècada

Incendis
Incendi a Portobou, el 16 d'abril de 2023. (Foto: Bombers)

La temporada d’incendis s’ha desestacionalitzat. Abans, els incendis passaven a l’estiu, quan fa més calor i està tot més sec. En els últims anys però, aquesta temporada s’ha anat avançant. Aquest 2023, en el primer trimestre, és l’any que s’han registrat més incendis forestals en els últims deu anys a Catalunya. N’hi ha hagut prop de 500 focs.

No hem començat l’estiu i ja hem tingut mig miler d’incendis forestals. Per tal de trobar unes xifres tan altes en un primer trimestre, hem d’anar fins al 2012. Si ho recordeu, també en plena sequera. Una sequera que va començar l’any 2011, quan de gener a març hi va haver més de 400 incendis forestals.

Els primers trimestres dels anys 2007, 2008 i 2009 també van ser èpoques amb molts incendis forestals. Llavors, es van encadenar més de 16 mesos sense pluges destacables a les capçaleres dels rius catalans.

Ara, arrosseguem la manca de pluja des del 2021. Això ha provocat que cada vegada hi hagi més dies en què el risc d’incendi sigui alt o molt alt.

La campanya forestal 2023, de les més llargues que es recorden

Catalunya encara una campanya d’incendis que serà complicada i que coincideix amb un període de sequera intensa que no sembla que s’hagi d’acabar aviat.

Quan hi ha un incendi forestal, els Bomberd treballen per aire i per terra, abastint-se d’aigua directament dels embassaments i altres acumulacions d’aigua com basses, a través d’hidrants connectats a la xarxa o a dipòsits.

Pel que fa als embassaments ja n’hi ha tres que tenen massa poca aigua perquè els avions puguin carregar. I d’hidrants, adverteixen, n’hi ha molts que tampoc estan al 100%.

En aquest sentit, durant les revisions d’hidrants properes a zones forestals, l’ADF Alt Maresme ens hem trobat que molts tenen les claus de pas oxidades i no es poden obrir, o bé que no tenen prou pressió.

Revisant les basses públiques

A tot Catalunya hi ha unes 1.500 basses d’aigua públiques amb capacitat d’entre 150.000 i 200.000 litres d’aigua cada una, que serveixen per abastir els equips d’emergència en cas d’incendi, on hi poden carregar els helicòpters i els camions.

Però si hi ha un incendi on s’hagi de carregar aigua sovint, ja sigui via helicòpter o via hidrant per a vehicles terrestres, les basses es poden buidar en un sol dia, i s’han de reomplir.

Comparteix-ho:

Últimes notícies

             PUBLICITAT