ADF Alt Maresme

Notícies

Marc Castellnou, cap del GRAF: “Aquest estiu podem tenir grans incendis forestals a Catalunya”

Incendis
Marc Castellnou, cap dels GRAF, durant l'entrevista al canal 3/24

En una entrevista al canal 3/24, Marc Castellnou, cap del Grup d’Actuacions Forestals dels Bombers (GRAF) ha alertat que pot ser un estiu amb grans incendis forestals a Catalunya, tot i que creu poc probable que siguin dels anomenats de 6ª generació.

Els equips de prevenció i extinció d’incendis treballem amb l’escenari i la previsió de que serà un estiu molt complicat. La campanya d’incendis començarà el 15 de juny, però durant els darrers dies ja s’han registrat una seixantena de focs petits que fan témer que l’estiu serà dur. La sequera dels darrers anys i les altes temperatures afavoreixen aquest escenari.

Incendi a Calella

A la nostra zona, el passat dijous, hi va haver un petit incendi que va cremar 5.500 m² de canyes a Calella, a la zona del Torrent de les Basses.

En aquest incendi també han resultat ferides 3 persones, una d’elles per cremades i dues per mossegades d’un gos, que s’hauria espantat i les hauria atacat.

Es van activar 8 dotacions terrestres dels parcs de Pineda de Mar, Malgrat, Tordera, Mataró i Lloret, 2 mitjans aeris: un helicòpter de comandament i un bombarder que carregava aigua al mar.

Fins al lloc dels fets, 1 dotació dels Agents Rurals, 2 de Policia Local, 2 ambulàncies del SEM, 1 dels Mossos d’Esquadra i 1 vehicle de coordinació de l’ADF Alt Maresme.

Incendis similars als que hi va haver els anys 2005 o 2012

Des del Grup d’Actuacions Forestals (GRAF) dels Bombers de la Generalitat esperen que aquest estiu es registrin grans incendis forestals a Catalunya, similars als que hi va haver els anys 2005 o 2012. La sequera que portem arrossegant des d’aquest hivern i els episodis de calor patits aquestes últimes setmanes incrementen aquestes possibilitats.

Incendi a l’Empordà, l’any 2012 (Foto: Bombers)

En una entrevista al canal 3/24 Marc Castellnou, cap del GRAF, ha explicat que el risc més gran d’incendis es concentra a la zona de la Catalunya Central, és a dir, a l’espai que començaria per la Noguera pel nord, per continuar per les comarques centrals i fins a la Vall de l’Ebre, al sud.

La campanya per a la prevenció i lluita contra els incendis forestals començarà el proper 15 de juny.

Castellnou ha pronosticat un estiu “complicat” per als incendis forestals, ja que, amb les dades obtingudes fins ara, se suma que no es preveun pluges importants per aquest mes de juny. Això crea un escenari, ha explicat, d’un estiu amb grans incendis forestals, en un nombre per sobre de la mitjana, una situació davant la qual ha demanat ser conscients, no crear més problemes per a l’extinció i vigiliar i mantenir net l’entorn de les cases situades als voltants de boscos i espais rurals.

El cap del GRAF ha precisat que els grans incendis que es preveuen no seran, en principi, dels anomenats “6ª generació”, és a dir, lligats amb el canvi climàtic, ja que actualment, el risc que hi ha que es desencadeni un incendi d’aquest tipus a Catalunya és del 0,07%. Castellnou ha explicat que aquests focs tindran un comportament normal, diferent als de “sisena generació”, els quals es connecten amb les capes altes de l’atmosfera i no evoluciona en funció del sòl. Tot i que la probabilitat de patir un incendi d’aquestes característiques és baixa, els Bombers ja treballen en aquesta estratègia de lluita contra aquests focs.

De tota manera, Castellnou ha assenyalat que els incendis d’enguany “seran convectius, molt ràpids però dins del rang de previsibilitat”.

La revetlla de Sant Joan, primera nit crítica de la temporada

La revetlla de Sant Joan és una de les jornades més perilloses pel que fa al risc d’incendi forestal. És la nit més curta de l’any, però pels cossos d’emergència és la nit més llarga.

L’any passat des de l’ADF Alt Maresme vam tenir una nit molt moguda. Vam tenir 7 serveis es de l’inici del dispositiu, a les 19:00h i fins a les 03:00h.

Aquest any es preveu que també sigui una nit convulsa. És per això que demanem extremar les precaucions a l’hora de fer servi la pirotècnia.

Cal recorda que és prohibit llençar petards al bosc i en els 500 metres que els envolta

En cas de veure fum o flames, cal trucar immediatament al telèfon 112.

Comparteix-ho:

Últimes notícies

             PUBLICITAT