ADF Alt Maresme

Notícies

El “Sense ficció” de TV3 estrena “Entre cendres”, l’incendi de la Ribera d’Ebre vist des de dins

Incendis
El 26 de juny del 2019 es va originar a la Torre de l'Espanyol, a la Ribera d'Ebre, l'incendi forestal més gran dels últims deu anys a Catalunya.

Continuant amb la commemoració del Dia Mundial del Medi Ambient, que va tenir lloc el passat diumenge, el “Sense ficció” de TV3, estrena avui a les 22.05, el documental “Entre cendres”. Una nova generació d’incendis forestals, cada cop més devastadors, amenaça les àrees rurals més afectades pel despoblament. El 2019, a la Ribera d’Ebre van estar a punt d’arribar a la tempesta de foc. El documental parla de les causes profundes amb els que ho van viure de més a prop.

El 26 de juny del 2019 es va originar a la Torre de l’Espanyol, a la Ribera d’Ebre, l‘incendi forestal més gran dels últims deu anys a Catalunya. Un foc extraordinàriament virulent que va cremar 5.000 hectàrees de bosc i camps, i hauria pogut cremar-ne moltíssims més perquè, com expliquen els experts, hi havia les pitjors condicions imaginables. Era un incendi que reunia tots els riscos: calor, sequera, vent, una enorme massa forestal descuidada i un territori molt despoblat on les àrees cultivades s’han anat abandonant a gran velocitat els últims anys.

L’incendi de la Ribera d’Ebre amenaçava en convertir-se en prototip d’incendi de sisena generació, un fenomen recent, directament lligat al canvi climàtic, en què la intensitat del foc pot canviar l’estructura de l’atmosfera al seu voltant i generar l’anomenada “tempesta de foc”, amb un potencial de risc i destrució desconeguda aquí fins ara.

L’extraordinària actuació dels Bombers i la generositat dels municipis locals, sobretot de Flix, que va acceptar que cremés una part del seu terme per evitar el pas del foc al Priorat, van aconseguir reduir l’abast de la tragèdia, tot i que per als veïns i poblacions afectades les pèrdues van ser molt importants. Gràcies a les precaucions preses per tothom i a la sort, però, no hi va haver cap ferit.

“Entre cendres”, de les flixenques Xènia Ciuraneta, Alba Francín i Maria Pena, recorda amb veïns, alcaldes, bombers, agents de Protecció Civil i la consellera d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural aquelles hores terribles de l’estiu del 2019. Un documental exhaustiu i precís sobre incendis forestals que no oblida cap dels factors que ens exposen cada estiu a una catàstrofe (canvi climàtic, abandonament del camp, despoblació, manca de recursos…), però que ens acosta també a la vivència humana dels quals ho viuen més a prop. “Entre cendres” incideix molt especialment en el futur d’una comarca, la Ribera d’Ebre, i en les circumstàncies que provoquen l’abandonament progressiu de l’agricultura, un procés accelerat i dolorós, i també en els riscos que implica a tots els nivells.

Un documental emotiu i alhora contingut, amarat d’amor a la terra, que ens recorda que cada centímetre de territori té un valor immens per a qui en viu i ha triat quedar-s’hi, i no estalvia, en veus dels testimonis, els retrets a un sistema que oblida la pagesia. Mentre que els bombers recorden que l’extinció dels incendis necessita territoris vius, gestionats, de mosaic agrícola treballat per contenir el foc, els pagesos que se’n cuiden desgranen els motius pels quals cada com és més difícil resistir.

“Entre cendres”, una peça universal i alhora de quilòmetre zero que conté imatges bellíssimes i desvastadores i frases per emmarcar, té música original de Xarim Aresté.

Fitxa tècnica

Direcció: Xènia Ciuraneta Rofes, Alba Francín Morales i Maria Pena Costa
Música original: Xarim Aresté
Imatges d’arxiu: Bombers de la Generalitat de Catalunya
Imatges drone: Pere Peña i Santiago Bateman
Veu informatius: Canal terres de l’Ebre I Ràdio Flix

“Entre cendres” és una producció de Xènia Ciuraneta Rofes, Alba Francín Morales i Maria Pena Costa.

Comparteix-ho:

Últimes notícies

             PUBLICITAT