ADF Alt Maresme

Notícies

El Maresme, la comarca de Catalunya amb més inundacions des de l’any 1900

Medi Ambient
La riuada de Calella del 25 d'agost del 2006 va arrossegar 30 vehicles

Les inundacions, són un fenomen molt habitual al Mediterrani. Cada any, algun racó o altre de Catalunya n’acaba patint les conseqüències. El Maresme és la comarca de Catalunya amb més inundacions des del 1900, amb un total de 159.

El Grup GAMA de la Universitat de Barcelona, liderat per la catedràtica de Física de l’Atmosfera Carme Llasat, ha publicat el portal “Àgora”, el primer Observatori d’inundacions de Catalunya. En aquest portal hi ha eines i continguts relacionats amb les inundacions a Catalunya. Una de les eines més interessants és un visor on es poden consultar els episodis d’inundació que hi ha hagut entre els anys 1900 i 2020, municipi a municipi.

159 inundacions al Maresme

La nostra comarca catalana amb més inundacions registrades des de l’any 1900, segon les dades del Grup GAMA.

El primer episodi d’inundacions que hi ha registrat és del 2 d’agost del 1902, quan una inundació sobtada va sorprendre els municipis de Calella, Sant Pol i Canet, provocant destrosses molt importants, desbordaments de les rieres, danys en cultius, inundacions de camps, arbres arrencats i cases i parets enderrocades.

Al llarg d’aquests 159 episodis d’inundacions que han afectat al Maresme, un total de 945 persones han perdut la vida.

Dels 159 episodis, 132 s’han produït en els últims 41 anys (1980-2020), on s’ha de lamentar la pèrdua de 71 vides humanes.

(Les dades de víctimes no corresponen només al Maresme, sinó al conjunt global de l’episodi en qüestió i que, entre d’altres comarques, va afectar també al Maresme).

4 víctimes mortals registrades al Maresme

Segons dades registrades pel Grup GAMA, a la nostra comarca haurien perdut la vida 4 persones (És el nombre de víctimes que al document s’explica explícitament en el municipi on van perdre la vida). A continuació us detallem el dia, el nombre de víctimes, la localitat i la causa de la mort.

L’aiguat de la Mare de Déu d’Agost, el 15 d’agost de 1908, va registrar la primera víctima mortal al Maresme. Va ser un home que va ser arrossegat per la força de l’aigua de la riera d’Arenys de Mar. L’episodi va afectar Arenys de Mar, Canet de Mar i Sant Pol de Mar.

El 9 d’octubre de 1951, un episodi d’inundacions catastròfiques va provocar 2 víctimes. Dos obrers de 29 i 37 anys van morir quan la casa on treballaven es va esfondrar a causa de les inundacions. Aquell dia, la circulació ferroviària va quedar interrompuda a tota la comarca.

En aquesta ocasió, els municipis afectats van ser Alella, Argentona, Calella, El Masnou, Mataró, Pineda de Mar, Premià de Mar, Teià i Vilassar de Mar.

El 4 d’agost de 1982, trobem la víctima més jove registrada al Maresme, segons les dades del Grup GAMA. Es tracta d’un noi de 15 anys, que va perdre la vida quan el cotxe on anava va ser arrossegat per l’aigua a la Riera Capaspre de Calella. El noi va intentar sortir, però no sabia nedar.

Mataró i Arenys de Mar els municipis del Maresme amb més inundacions

Si ens fixem en els municipis del Maresme que més episodis d’inundacions han patit, trobem la capital maresmenca, Mataró, com el municipi més afectat, amb 73 episodis. Seguidament trobem Arenys de Mar, amb 68 i Arenys de Munt, amb 45.

Pel que fa als 5 municipis del nostre àmbit d’actuació, les localitats més afectads són Calella i Malgrat de Mar amb 40 episodis d’inundacions, seguides de Pineda de Mar, amb 39. Després trobem Santa Susanna (21) i Palafolls (17).

L’aiguat del 25 de setembre de 1962 va provocar 815 víctimes

Les inundacions del 25 de setembre de 1962 a les comarques del Maresme, Vallès Occidental i el Baix Llobregat van ser les més afectades. Aquest episodi es recorda com una catàstrofe amb un gran nombre de víctimes mortals, unes 815 incloent desapareguts i uns danys valorats en 2.650 milions de les antigues pessetes. Aquell va ser un episodi molt convectiu en el que es van registrar 212 l/m² en menys de 3 hores, amb una intensitat màxima de 6 l/m² per minut.

Vehicles destrossats a Terrassa el 25/9/1962 (Foto: Internet)

De fet, les pluges es van iniciar la nit del 25 al 26 de setembre d’aquell 1962, i es van concentrar en poques hores. El fet que es produïssin inundacions sobtades durant la nit unit a l’extrema vulnerabilitat i exposició de la població va povocar que fos un dels esdeveniments més greus a Europa dels últims segles.

Alguns dels municipis afectats per aquest aiguat van ser Alella, Argentona, Castellar del Vallès, Cornellà de Llobregat, Gavà, Martorell, Masnou, Mataró, Rubí, Terrassa o Sant Adrià de Besòs, entre molts d’altres.

Tot i que al Maresme no es van registrar víctimes mortals, a poblacions com Rubí van morir més de 230 persones mentre que a Terrassa van perdre la vida unes 200 persones. La gran majoria de les víctimes van morir degut a la sobtada crescuda de rius i rieres, arrossegats per la força de l’aigua o bé perquè es va esfrondrar l’habitatge on es trobaven.

1.171 morts per inundacions a Catalunya

Dels 229 episodis registrats en 121 anys que consten a la base dades feta pública pel grup GAMA, han perdut la vida 1.171 persones arreu de Catalunya.

Una part molt important d’aquetes víctimes, corresponen a l’aiguat del Vallès del 25 de setembre de 1962, que com dèiem anteriorment, van perdre la vida 815 persones.

Si ens fixem en el període comprès entre els anys 1980-2020, les dades també esfereeixen. En els darrers 41 anys Catalunya ha patit 184 episodis d’inundacions, deixant 119 víctimes mortals.

Totes les dades d’aquest article són de: Llasat, M.C., M. Llasat-Botija, E. Pardo, L. Esbrí, 2022, Base de dades d’inundacions i Visor AGORA. Projecte AGORA (ACA210/18/00009) amb la participació de l’Agència Catalana de l’Aigua. Universitat de Barcelona (FA/250904-48/0922)

Comparteix-ho:

Últimes notícies

             PUBLICITAT