ADF Alt Maresme

Notícies

Les alertes d’emergències arribaran al mòbil per SMS

Medi Ambient

Protecció Civil enviarà missatges SMS davant incendis forestals, fuites químiques, alertes climàtiques o altres emergències. Qualsevol ciutadà que estigui en l’àrea d’influència del punt on s’hagi originat l’emergència, podrà rebre al mòbil aquest missatge al telèfon amb indicacions sobre el que caldrà fer.

A partir de novembre es provarà a tot Catalunya el sistema d’alertes per missatge al mòbil a la població en casos d’emergència. Aquest sistema entrarà en funcionament després del darrers accidents químics a Tarragona.

La setmana passada, hi va haver una fuita de nafta en un tanc del Polígon Sud de Tarragona que va provocar fortes pudors que van arribar fins al Maresme. Els veïns de la zona de l’incident van reclamar que es millori la comunicació davant d’incidents de la petroquímica, doncs el primer avís a la població es va donar 10 hores després de la fuita.

Aquest però, no és l’únic accident en què van fallar els avisos a la població. Al gener del 2020, una gran explosió en un dipòsit d’òxid de propilè de l’empresa IQOXE, al polígon d’indústries químiques de Tarragona, ja va posar damunt la taula la necessitat de millorar la comunicació amb la ciutadania. L’accidents va provocar tres morts i set ferits. En aquella ocasió les sirenes no van sonar, fet que ja va provocar diverses queixes al voltant dels protocols d’alerta

ES-ALERT, el sistema d’alertes al mòbil a Espanya

La normativa europea diu que aquest 2022 s’ha de tenir implantat un sistema d’alertes al mòbil, el que s’anomena “cell broadcasting”, que a Espanya s’ha anomenat “ES-ALERT”.

La competència per implantar aquesta tecnologia del sistema d’alertes és de l’estat espanyol. Tot just estan fent proves en algunes comunitats autònomes. A Catalunya hi ha previst fer una prova amb la població el 2 de novembre, per després implantar-lo definitivament.

Els avisos els podrà rebre qualsevol ciutadà de Catalunya que estigui en l’àrea d’influència d’on es produeix una emergència. El missatge serà informatiu per saber com s’ha d’actuar i ho enviarà Protecció Civil que, com ara passa amb les emergències, serà qui gestionarà la informació que arribarà a la població.

Encara no se sap quan s’ha d’activar aquest sistema d’alertes al mòbil, ja que s’està treballant per definir un protocol d’actuació.

Com activar “ES-ALERT”?

Per activar l’opció per rebre les alertes en cas d’emergència o catàstrofe, caldrà fer manualment.

Per fer-ho cal anar a Configuració > Notificacions i, a baix de tot, activar “ES-ALERT”.

Comparteix-ho:

Últimes notícies

             PUBLICITAT