ADF Alt Maresme

Notícies

Gaudeix del Nadal respectant el medi natural

Medi Ambient

Els Agents Rurals fan una crida a gaudir del nadal respectant el medi natural. El pessebre o l’arbre de Nadal són elements centrals de les ornamentacions d’aquestes dates, però des del cos operatiu recorden que cal tenir present la normativa a l’hora de fer la decoració nadalenca per tal que sigui respectuosa amb l’entorn natural. És molt important tenir present que no és permès recol·lectar cap espècie de flora en cap dels espais naturals protegits de Catalunya.

És Nadal i toca decorar les nostres llars amb el pessebre i l’arbre de Nadal. Cal recordar, però, que a Catalunya no està permès tallar o desarrelar arbres del medi natural amb aquesta finalitat. Hi ha alternatives reutilitzables i, si s’opta per decorar un arbre natural, cal comprar-lo i no sostreure’l del medi. Tots els arbres que es comercialitzen provenen de conreu i duen una identificació, on consta la qualitat i l’origen.

El boix grèvol (Ilex aquifolium) també s’ha usat tradicionalment per a decoració de la llar per Nadal. Però és una espècie protegida i la seva recol·lecció, tallada o desarrelament està totalment prohibida.

Pel que fa al galzeran (Ruscus aculeatus), tot i que no té una regulació específica, cal recordar que com el boix grèvol té un paper molt important al bosc perquè serveix de refugi a molts animals i durant els mesos d’hivern, els seus fruits vermells (que son tòxics pels humans) representen una important font d’aliment per als ocells que viuen al bosc.

A l’hora de fer el pessebre, cal tenir present que la recol·lecció de molsa està molt restringida i que cal informar-se bé per no incomplir la normativa ja que en podem recollir una quantitat molt petita i sempre per a ús particular. La molsa té una funció molt important al bosc perquè serveix de refugi per a petits invertebrats.

També evita l’erosió del terreny i té una gran capacitat per absorbir aigua i mantenir la humitat. En el seu lloc, existeixen alternatives sostenibles per decorar el pessebre, com ara plantes i materials reciclats com escorça, cartró, serradures, sorra, pedres o gespa artificial, que a més es poden reutilitzar d’un any per l’altre.

Per complir amb les prohibicions i restriccions que afecten aquestes espècies de flora que s’utilitza per a decoració nadalenca, cal adquirir-los en botigues, mercats i fires, on se’n troben de procedents de la jardineria comercial o de llocs on està permesa la seva recol·lecció.

Durant aquestes dates els Agents Rurals fan tasques de vigilància en les zones forestals per evitar infraccions en la recol·lecció de productes de decoració nadalenca així com botigues, mercats i fires per comprovar la procedència legal dels productes comercialitzats procedents del medi natural. En cas de detectar una infracció, la policia mediambiental denuncia els fets i comissa el material sostret del medi natural.

Comparteix-ho:

Últimes notícies

             PUBLICITAT