Notícies

L’eruga processionària s’avança un any més per la calor i la sequera

Medi Ambient
Eruga processionaria del pi (Foto: CREAF)

Potser últimament passejant pel bosc heu vist que a terra ja hi ha fileres de processionàries. Si aixequeu el cap, molt fàcilment trobareu els nius entre les branques dels pins: una mena de cabdells sedosos de color blanc. Aquestes erugues poden ser perilloses pels gossos.

La processionària acostumava a sortir d’aquesta mena de cabdells entre el febrer i l’abril, però des de fa un parell d’anys que avança la sortida del niu al mes de gener. El motiu? Les altes temperatures que fa a l’hivern i la sequera.

Des del Departament d’Acció Cilmàtica expliquen que això passa perquè la calor mata els depredadors naturals de la processionària, fet que facilita la propagació d’aquesta eruga, que afecta els pins. De fet, es calcula que un 13% de les pinedes que hi ha a Catalunya estan afectades per aquesta eruga.

La perillositat de la processionària pels humans i els animals de companyia

La processionària pot resultar molt perillosa pels animals de companyia i també pels humans. El seu pèl urticant se’ls pot desprendre i quedar a l’aire, cosa que pot irritar les vies respiratòries i la pell causant, en alguns casos, reaccions al·lèrgiques. Això és degut al verí que tenen aquets petits insectes, la “Thaumatopina”, una toxina amb la qual s’ha d’anar amb compte.

Quan la toxina entra en contacte amb el cos humà, s’allibera histamina, fet que desemboca a una reacció al·lèrgica. La composició d’aquesta substància, de fet, és molt semblant a la toxina de les ortigues, i pot provocar inflamació, picor i asma, o també dermatitis de l’eruga.

Però no és només perillosa pels humans, sinó també pels gossos, ja que es poden acostar-s’hi. En cas de que la teva mascota tingui contacte amb la processionària, pot tenir inflamació i taques vermelles a la boca i al morro. També pot ser que tingui vòmits i que la llengua comencés a patir necrosi, així com conjuntivitis als uls i trastorns gàstrisc greus. En cas de tenir el mínim dubte de contacte amb l’insecte, cal dur-lo immediatament al veterinari, ja que si no, els efectes podrien provocar-li la mort.

Calendari del cicle de vida de la processionària (Font: Alerta Forestal)

Comparteix-ho: