ADF Alt Maresme

Notícies

A partir d’avui 35 comarques de Catalunya tenen el nivell 2 del Pla Alfa activat per l’elevat risc d’incendi forestal

Onada de calor
Aquesta mitjanit s'ha activat el nivell 2 del Pla Alfa al Maresme

El Departament d’Acció Climàtica ha emès un informe de perill que alerta d’una situació que comportarà un increment del perill acusat per la humitat relativa molt baixa i la temperatura molt alta. És per això que el Cos d’Agets Rurals ha activat el nivell 3 del Pla Alfa a 70 municipis de 13 comarques a les 00.00 hores d’aquest dilluns, 21 d’agost. A partir de llavors, es restringeixen els accessos a 7 espais naturals protegits: Garraf, Montsant, Montmell-Marmella, els Ports, Montsec d’Ares, Montser de Rubies i Baronia de Rialb. Des de la mitjanit, també hi ha 35 comarques amb el nivell 2 del Pla alfa activat.

Aquest diumenge s’ha reunit el comitè tècnic del Pla INFOCAT per fer el seguiment de la situació de risc prevista. En aquest sentit, hem de fer una nova crida a extremar les precaucions arran d’un nou episodi d’elevat risc d’incendi forestal a partir d’aquest dilluns.

El Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural ha emès un nou informe de perill que alerta d’una situació del sud que comportarà un increment notable del perill d’incendi, sobretot a partir d’aquest nit, fins a assolir àmpliament el nivell molt alt i, puntualment, l’extrem. La principal característica de l’episodi serà el descens acusat de la humitat relativa i l’increment de la temperatura. La combinació d’humitat relativa molt baixa i temperatura molt alta, pot afectar totes les comarques, amb l’excepció de litoral i el Pirineu, que es veuran afectades en menor mesura.

Un agreujant de la primera onada de calor de l’estiu a Catalunya, serà la seva persistència, tant pel que fa a dies de durada com hores consecutives amb humitats molt baixes, ja que no s’espera recuperació nocturna de les humitats.

L’episodi començaria a remetre de cara a divendres de la setmana vinent, tot i que no es descarta que es pugui allargar.

35 comarques amb el nivell 2 del Pla Alfa activat

Davant aquesta situació, el Cos d’Agents Rurals ha activat a les 00.00h d’aquest dilluns 21 d’agost el nivell màxim del Pla Alfa, el nivell 3 a un total de 70 municipis de 13 comarques de Catalunya. A més, hi ha 35 comarques amb el nivell 2 activat, 4 amb el nivell 1 i tant sols 1 comarca amb el nivell 0.

7 espais naturals, tancats

En aplicació del nivell 3 del Pla Alfa, es restringeix l’accés a 7 espais naturals de Catalunya: Garrag, Montsant, Montmell-Marmella, els Ports, Montsec d’Ares, Montsec de Rubies i Baronia de Rialb.

Aquests controls d’accessos es duen a terme per evitar la presència humana en aquests espais amb dos objectius: d’una banda per reduir el risc que es produeixi una ignició (cal recordar que el 90% dels incendis a Catalunya són d’origen antròpic, és a dir, causat d’una manera o altra per l’activitat humana), i de l’altra, evitar que hi hagi persones en situació vulnerable a la zona en cas que es declari un incendi forestal.

A més, també s’han suspès les autoritzacions de qualsevol activitat que pugui suposar risc d’incendi a les comarques i municipis on hi hagi activat el nivell 3 del Pla Alfa.

Avui s’ha reunit el comitè tècnic del Pla INFOCAT per fer seguiment de la situació de risc prevista, convocada per Protecció Civil.

Més efectius de vigilància

Mentre duri l’activació, els Agents Rurals es destinaran exclusivament a la prevenció d’incendis forestals, i es reforçarà la vigilància aèria. Es fa una crida a la prudència per evitar qualsevol situació de risc. I es demana a la ciutadania que no freqüenti el medi natural, especialment en hores de màxima insolació.

En episodis de perill d’incendi forestal com aquest, el Grup Especial de Prevenció d’Incendis Forestals (GEPIF) del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural estarà realitzant aquests dies la vigilància i primera intervenció en incendis. La presència del GEPIF en el territori durant les vuit hores de més risc d’incendi permet, d’una banda, un efecte dissuassiu i, de l’altra, aquesta ràpida primera intervenció. La presència sobre el terreny és molt important per atacar els incendis el més aviat possible i evitar que esdevinguin grans i destructius.

Per la seva banda, les Agrupacions de Defensa Forestal (ADF) distribuïdes pel territori participaran activament en els tancaments. També el personal dels diferents espais naturals protegits afectats pel tancament participaran directament en l’operatiu de restricció d’accessos, activant la senyalització de restriccions i distribuint els diferents informadors per poder explicar i poder fer divulgació sobre la necessitat i importància de l’aplicació d’aquests mesures que prohibeixen l’accés als visitants.

Calor intensa fins a mitjans de la setmana vinent

El Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) informa que la dorsal anticiclònica s’ha reforçat sobre la península Ibèrica, i que aquesta configuració ha permès l’entrada d’una irrupció càlida de procedència africana, que els models meteorològics indiquen que s’allargarà fins a mitjans de la setmana vinent. És per això que l’SMC ha activat avisos de calor. No serà un episodi de calor caracteritzat per temperatura màxima molt elevada sinó per la persistència de la temperatura per sobre del llindar d’avís, que assolirà els valors més elevats entre dilluns i dimarts. A punts de Ponent, la temperatura màxima és probable que se situï entre els 39 i els 41 ºC. Al Pirineu, els valors màxims fregaran els 38 ºC, i a la resta del territori entre 35 i 38 ºC, puntualment més baixos al litoral.

A banda, la temperatura mínima també serà elevada, amb valors que dilluns i dimarts superaran els 25 ºC a gran part del territori, sobretot al litoral. Cal dir també que els valors extrems de temperatura depenen d’altres factors locals, com poden ser el vent i la nuvolositat. En aquest cas, el vent en general bufarà de component est i sud, feble el general. Diumenge i dilluns seran els dies en què el vent serà més fluix, i la manca d’advecció humida farà que al litoral i prelitoral la temperatura pugui ser més alta i la humitat més baixa.

Pel que fa a la precipitació, són probables xàfecs de tarda al Pirineu, en general febles i que poden anar acompanyats de tempesta; a partir de dimecres podrien estendre’s a altres punts del terç nord.

La previsió indica que cap a finals de la setmana vinent la temperatura iniciaria un descens i les precipitacions podrien afectar a altres zones, però encara hi ha un elevat grau d’incertesa.

Prohibició de fer foc

Entre el 15 de març i el 15 d’octubre és prohibit fer foc al bosc i a la franja de 500 metres que l’envolta. Durant aquest període, es poden sol·licitar autoritzacions excepcionals al Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural a: https://web.gencat.cat/ca/tramits/tramits-temes/8776-autoritzacio-activitats-risc-incendi

Comparteix-ho:

Últimes notícies

             PUBLICITAT