ADF Alt Maresme

Notícies

Santa Susanna i Tordera, al reportatge “La revolució forestal” del programa “30 minuts” de TV3

Prevenció
Imatge d'un bosc de Tordera al reportatge "La revolució forestal" (Foto: TV3)

Santa Susanna i Tordera han tingut presència al reportatge “La revolució forestal” del programa “30 minuts” de TV3. El reportatge es pregunta com s’han de gestionar els boscos. Uns boscos abanadonats, crescuts sense control i que comporten un gran risc d’incendi forestal. Això ha fet que Catalunya es converteixi en una de les regions més boscoses d’Europa.

El 62% del territori a Catalunya és bosc. Darrere de països com Suècia, Finlàndia i Àustria, Catalunya és considerada la regió europea més boscosa, amb 2 milions d’hectàrees forestals.

El reportatge “La revolució forestal” del programa “30 minuts” de TV3, parla com es poden gestionar els boscos catalans, que sens dubte, és la gran assignatura pendent, perquè d’una banda tenim boscos abandonats que comporten un alt risc d’incendi forestal i, de l’altre, no s’està aprofitant tota la fusta que es podria extreure per a la indústria i la bioeconomia.

Santa Susanna i Tordera presents en aquest reportatge

Durant el reportatge es veu l’empresa d’enginyeria forestal “entrearbres”, que supervisa la tala que es fa en una urbanització de Santa Susanna considerada d’alt risc d’incendis. Els enginyers forestals denuncien que sovint troben massa traves administratives

Cristina Montserrat, Degana del Col·legi de Forest de Catalunya ha parlat des de Santa Susanna de la poca informació que tenen els ajuntaments de la normativa de prevenció d’incendis.

Diguem que els Ajuntaments estan molt desinformats d’aquesta necessitat de gestió quan a la prevenció d’incendis. Ens desespera quan a dia d’avui, arribem a un Ajuntament i la normativa de prevenció d’incendis és una desconeguda”.

Cristina Montserrat, Degana del CFC

Des de Tordera, l’advocat i propietari forestal, Jordi Salbanyà com la gran majoria de propietaris forestals es queixa de la quantitat de normes que han de complir per tenir els boscos gestionats i que tota la massa arbòria no els engoleixi.

De fet, Salbanyà en la seva tesi doctoral sobre qui i com ha de fer la gestió forestal, recull la queixa majoritària de propietaris de boscos amb molta responsabilitat i poques ajudes. Els propietaris lamenten que hi ha masses lleis al bosc que posen pals a les rodes:

El problema és que no hem de mirar el bosc amb l’enfocament de la llei forestal, sinó que també hi ha una llei de canvi climàtic […] que diu que no puc fer segons quines gestions; hi ha una altra llei d’espais naturals perquè estem en zona de parc natural que em diu que no puc fer segons què… hi ha una altra llei de paisatge que diu que no puc tocar res perquè hem de conservar el paisatge com és i com menys intervencions millor; hi ha una altra llei d’urbanisme que regula el sòl no urbanitzable… Tot son lleis que es van posant una sobre l’altre ”

Jordi Salbanyà, advocat i propietari forestal

Els propietaris forestals catalans reclamen a l’administració que actui d’una vegada, encara que només sigui pel tema que avui és candent i que ens ha de preocupar molt: la lluita contra el canvi climàtic.

“Si podem intervenir en els boscos, hem d’intervenir-hi. I només hi ha una manera de fer-ho: fent gestió forestal. Si fem això podrem lluitar d’una manera fructífera contra el canvi climàtic. Sinó, no ens en sortirem”

Jordi Salbanyà, advocat i propietari forestal

Salbanyà proposa una nova llei forestal en què es recualifiquin els terrenys agroforestals i així els propietaris en puguin treure rèdit econòmic i no deixar els boscos abandonats com fins ara.

Podeu veure el reportatge sencer aquí

Comparteix-ho:

Últimes notícies

             PUBLICITAT