ADF Alt Maresme

Notícies

Els hidroavions dels Bombers ja poden tornar a fer servir el pantà de Sau en cas d’incendi

Sequera
Un avió de vigilància i atac (AVA) fent una descàrrega a l'incendi (Foto: arxiu)

Les pluges dels darrers tres mesos han fet que la situació amb la qual afrontem l’estiu sigui molt similar a la que vivíem l’any passat. La sequera persisteix, seguim amb una sequera hidrològica marcada, però les precipitacions de la primavera han donat un bri de vida als embassaments de les conques internes, que tenien unes reserves d’aigua molt escarransides i tot, a les portes d’un estiu que hauria estat un escenari de calamitat.

A dia d’avui, les conques internes disposen d’una reserva d’aigua del 30,5% amb un total de 212 hm³. Unes dades que superen amb escreix els valors que es van registrar en el pitjor moment de la sequera a principis de març, quan les reserves d’aigua van assolir un mínim històric del 14,5%. Les pluges de la primaver han permès multiplicar per dos les reserves, pujant per sobre dels 200 hm³.

Tots els pantans disponibles per als hidroavions, excepte el de la Llosa del Cavall

La millora de les reserves d’aigua als pantans, també milloren les concidions per les tasques d’extinció. A pocs dies per iniciar la campanya forestal, els Bombers de la Generalitat ja poden utilitzar tots els pantans de Catalunya, excepte el de la Llosa del Cavall, una situació molt diferent a la que es vivia fa 2 mesos, quan el baix nivells d’aigua als embassaments, van baixar fins al 14% i, en aquelles condicions, els Bombers no en podien utilitzar cap de les conques internes, excepte el de Sant Ponç, al Cardener.

Els hidroavions dels Bombers de la Generalitat, de mitjana, poden carregar una 3.000 litres, el triple que un helicòpter bombarder. Necessiten zones amples, llargues i amb suficient profunditat per operar amb seguretat. Cada mes, amb sequera o sense, es realitzen vols de reconeixament per decidir amb quins recursos compten els mitjans aeris.

Els dos embassaments del Ter tornen a estar disponibles per una campanya forestal que arrenca demà divendres, 1 de juny. El pantà de Sau ha passat del 2 al 27% en poc més d’un mes mentre que Susqueda no només s’ha mantingut sinó que en les darreres setmanes ha crescut fins a més del 28% de capacitat.

Els mitjans aeris també poden fer servir la Baells, al Llobregat, que amb un 44% se situa com l’embassament més ple de les conques internes.

L’embassament que encara no està operativa és el de la Llosa del Cavall, que actualment està al 26% de la seva capacitat, tot i que no es descarta que en properes setmanes passi a estar disponible.

A més, no hi ha cap problema amb els pantans de les conques catalanes de l’Ebre que pràcticament arriben al 60%.

Comparteix-ho:

Últimes notícies

             PUBLICITAT