ADF Alt Maresme

Notícies

El Maresme es queda sense helicòpter bombarder dels Bombers per aquest estiu

Campanya Forestal

El Maresme no tindrà helicòpter bombarder dels Bombers de la Generalitat per aquesta campanya forestal del 2024. Des del 2003, cada estiu la nostra comarca disposava d’un helicòpter bombarder que estava a l’heliport del Parc de Bombers d’Estiu de Dosrius per a la intervenció immediata en cas d’incendi.

La campanya forestal del 2024 és de les més difícils i llargues dels darrers anys, amb un risc molt elevat que es produeixin incendis de grans dimensions. Tot i les pluges de la primavera, que han mitigat una mica la seguera a la meitat nord del país, la situació continua sent molt preocupant al sud. Entre l’1 de gener i el 15 de maig d’enguany, hi han hagut 1.750 incendis de vegetació, un 34% menys que el mateix període de l’any passat, gràcies a les pluges que han anat caient arreu des del mes d’abril.

Malgrat tot, afrontem aquesta campanya com una de les més difícils dels darrers anys i, enguany, com les darreres temporades, el Departament d’Interior ha avançat l’inici formal de la Campanya Forestal a l’1 de juny, i s’allargarà fins al 30 de setembre.

28 mitjans aeris

Vint-i-dos mitjans aeris reforçaran la dotació anual dels Bombers de la Generalitat.

Per aquesta campanya forestal, el Maresme no podrà comptar amb l’helicòpter bombarder que des del 2003 se situava a l’heliport del Parc de Bombers d’Estiu de Dosrius per a la intervenció immediata en cas d’incendi. L’helicòpter que estava a la nostra comarca, el 50.42 estarà ubicat a Sant Feliu de Buixalleu. L’altre helicòpter que cobria el Maresme en cas d’incendi estava a Maçanet de la Selva, també s’ha traslladat.

Així doncs en cas d’un incendi forestal al Maresme durant aquest estiu, hi haurà 2 helicòpters bombarders (amb una capacitat de 1000 litres) que cobriran la zona, situats a Sabadell i Sant Feliu de Buixalleu. També hi haurà dos helicòpters de comandament, ubicats a Sabadell i Manresa.

Aquest any, la flota de la Campanya Forestal estarà integrada per 28 aeronaus: 6 helicòpters de comandaments, 3 helicòpters de rescat (un menys que el 2023), 10 helicòpters bombarders i 9 avions de vigilància i ata (AVA). D’aquests últims, 5 són de càrrega en terra (amb base a Òdena, Reus i Alguaire) i 4, ambifis (situats a Sabadell i Empuriabrava).

A més, en cas d’un gran incendi, els Bombers de la Generalitat també podran sol·licitar al Ministerio para la Transición Ecológica y el Reto Demográfico (MITECO) els mitjans aeris necessaris i propers. En concret, 2 hidroavions amb base a Saragossa i Pollença; 2 helicòpters bombarders (bases d’Osca i Daroca-Saragossa), i un avio de vigilància i atac (aeròdrom de Son Bonet, Mallorca).

Mitjans aeris per l’extinció amb base a Catalunya per la Campanya Forestal 2024
Helicòpters de ComandamentParc de Bombers de Manresa, Parc de Bombers de
Lleida, Hospital Josep Trueta de Girona, 112 Reus,
Aeroport de Sabadell, heliport Teresa Vilà d’Ullastrell
Helicòpters BombardersCamp d’aviació d’Ordis, Aeroport d’Alguaire, Aeroport
Andorra-la Seu d’Urgell, Aeroport de Sabadell, camp
d’aviació de Sant Feliu de Buixalleu, aeròdrom
d’Igualada-Òdena, Parc de Bombers de Prades, Parc de
Bombers d’Horta de Sant Joan
Helicòpters de RescatAeroport de Sabadell, Aeroport d’Andorra – la Seu
d’Urgell, heliport de Tírvia, Olot
Avió de Vigilància i Atac (AVA) Aeroport de Sabadell, Aeroport de Reus, aeròdrom
d’Igualada – Òdena, Aeroport d’Alguaire, aeròdrom
d’Empuriabrava
Mitjans MITECO (fora de Catalunya)Aeroport de Saragossa, aeròdrom de Son Bonet,
aeròdrom de Pollença, base de Daroca, base d’Osca

Pel que fa als mitjans terrestres, estarà integrada per 821 vehicles, amb la inclusió de 29 nous vehicles. La policia del medi ambient a Catalunya compta amb 240 vehicles, 1 helicòpter i 18 drons amb equipament òptic i sensors tèrmics.

Comparteix-ho:

Últimes notícies

             PUBLICITAT