El canvi climàtic ha obligat a modificar, després de 20 anys, el Mapa de Perill Bàsic d’Incendi Forestal. Aquesta eina primordial s’utilitza des de fa molts anys per gestionar i planificar el territori en l’àmbit d’incendis forestals. El perill d’incendi augmenta sobretot a tota la meitat nord, com al Prepirineu, el Maresme i el Vallès. De fet, els municipis del nostre àmbit d’actuació tenen un perill moderat de patir un incendi, excepte Santa Susanna (molt alt) i Malgrat de Mar (baix).
El mapa s’ha mantingut gairebé estable, com el clima fins ara, i no s’havia modificat des de feia més de 20 anys. Ara, el canvi climàtic amb greus sequeres i temperatures, molt imprevisibles, obliguen a actualitzar-lo i obligaran a revisar-lo constantment.
No tan sols això, sinó que municipis que fins ara no es considerava que tinguessin un alt risc d’incendi han passat a tenir un risc extrem. El nou mapa classifica els municipis de Catalunya de major a menor perill i n’indica un nivell concret. De l’1 al 5, correspondrien: l’1 a perill baix i el 5 a nivell extrem.
En aquest sentit, municipis com Dosrius, al Maresme, han passat a tenir un perill de nivell 5, i és, ni més ni menys, el quart municipi en gravetat de la llista dels 947 que té Catalunya: té un 0,996% de patir un incendi forestal. En declaracions a 3cat, David Montserrat, tècnic de Prevenció d’Incendis Forestals, ha dit que “Dosrius era considerat històricament part de la Catalunya humida, per tant, no tenia un gran risc d’incendi”. Però en canvi, ara, a causa de les condicions agreujades per l’escalfament global (més sequeres i temperatures excessives) “la seva vegetació s’ha convertit en un combustible que podria alimentar grans incendis“, ha afegit.
El mapa també avalua quins boscos patiran més en el futur. Les sequeres com l’actual, fan que els boscos passin a ser combustible per a un gran incendi.
Cinc municipis maresmencs, en risc extrem
El perill d’incendi augmenta sobretot a tota la meitat nord, com al Prepirineu, el Maresme i el Vallès.
De fet, els municipis de Dosrius té un percentatge del 0,996% de patir un incendi forestal. Seguidament trobem Argentona amb un 0,93% de probabilitats; Sant Iscle de Vallalta amb un 0,92%; Tordera amb un 0,87% i Òrrius amb un 0,81%.
Als municipis del nostre àmbit d’actuació, Santa Susanna és la població que té més risc d’incendi, amb un perill molt alt, del 0,62%. Després, se situen Palafolls amb un perilll moderat, del 0,39%, seguit de Calella amb un 0,23% i Pineda de Mar amb un 0,21%, mentre que Malgrat de Mar té un percentatge del 0,14% de patir un foc forestal.
Grans incendis imprevisibles
A aquestes masses boscoses tan espesses i contínues, amb falta de gestió forestal, els hem de sumar les urbanitzacions disperses a prop, l’abandonament de conreus i pastures. Tot això ha anat propiciant que el perill de grans incendis forestals, amb comportaments imprevisibles, vagi creixent.
El mapa de perill d’incendi inclou tants paràmetres, que contempla les zones més susceptibles de patir sequeres en un futur. I per això hi ha canvis importants respecte al mapa vigent fins ara, però que tenia 20 anys d’antiguitat.