ADF Alt Maresme

Notícies

Torna l’horari d’hivern: a les 03h seran les 02h

General

Arriba un altre canvi d’hora. Amb la tardor, tornem a l’horari d’hivern. Possiblement és el canvi d’hora que menys il·lusió fa, perquè suposa perdre llum solar a les tardes. Aquesta propera matinada, a les 03h seran les 02h. Així doncs, dormirem una hora més, i tots aquells joves que surtin aquesta nit, estaran una hora més de festa. Per contra, a les tardes es farà fosc més aviat. Ara bé, aquest podria ser el penúltim canvi d’hora.

El passat 23 de setembre va entrar oficialment la tardor, però no és fins a l’últim cap de setmana d’octubre que es deixa enrere l’horari d’estiu. Per tant, aquesta propera matinada, haurem d’endarrerir els rellotges i a les 03:00 seran tornaran a ser les 02:00h.

Aquest canvi a l’horari d’hivern, podria ser l’últim si finalment s’aplica la decisió que el Parlament Europeu va prendre el 2019 per acabar amb l’adopció, cada primavera, de l’horari d’estiu.

Però també podria ser el penúltim canvi a Catalunya si juntament amb aquest abandonament de l’horari estival es fa cas dels col·lectius que demanen reorganitzar les zones horàries. En aquest cas, Espanya, França, Bèlgica i Holanda passarien a tenir la mateixa hora que el Regne Unit. Ara, al país anglès, és una hora menys.

Així doncs, si d’adaptessin els dos canvis, la propera primavera no es passaria a l’horari d’estiu i es mantindria l’horari que adoptarem aquesta propera matinada, però a la tardor els quatre països citats, tornarien a endarrerir els rellotges i s’ajustarien a l’hora de Londres i viuriem amb l’horari natural i el rellotge intern de l’organisme, el que s’anomena ritme circadià.

De fet el canvi a l’horari d’estiu ja no s’hauria d’haver produït a Europa aquest any, però el Brexit i opinions i interessos enfrontats no ho han permès.

Mantenir l’horari d’hivern

A la pregunta de quin horari és el que s’hauria de mantenir, molta gent es decanta per mantenir el d’estiu. A Catalunya, mantenir l’horari estival faria que durant bona part de l’hivern no es fes clar fins a les nou del matí o més tard.

Diferents societats europees de recerca en ritmes biològics i trastorns del son van escriure, fa pocs anys, una carta a la Comissió Europea on es mostren proves científiques que instaurar de forma permanent l’Horari Central Europeu (CET) o horari d’hivern “és la millor opció per a la salut pública”:

Amb el CET hi haurà més exposició a la llum al matí a l’hivern i menys a l’estiu. Això sincronitzarà millor el nostre rellotge biològic i la gent s’adormirà abans en relació amb la seva feina o als horaris escolars.”

Per això, entre d’altres referències científiques, l’opció amb més consens entre els experts, és mantenir tot l’any l’horari d’hivern, tot i que s’hi podrien afegir alguns canvis.

Des del 1940, amb l’horari d’Alemanya

L’any 1940, la dictadura de Franco va decidir que l’horari d’Espanya d’igualés al de l’Alemanya nazi de Hitler i de l’Itàlia feixista de Mussolini, a les quals donava suport. Un horari que s’ha mantingut fins ara.

Els últims anys, han estat diversos els col·lectius que han demanat que l’horari d’Espanya s’iguali al del Regne Unit, ja que el meridià de Greenwich, que passa per Londres, també creua la Península, entre altres llocs, per la Marina Alta i per Castelló de la Plana. Per això, l’horari solar que tocaria és al que hi ha a la Gran Bretanya.

Adaptar-nos a l’horari solar

Adaptar-nos a l’horari solar significaria un gran canvi, però no seria l’únic a Europa. Aquesta setmana, dins el marc de la Time Use Week, s’ha presentat un pla de transició per establir zones horàries naturals de manera permanent a la Unió Europea.

Es tracta d’un pla de dos passos nascut del treball d’un grup d’experts. El primer pas, seria que tots els països de la UE eliminarien el canvi d’hora durant la primevera i mantindrien l’horair d’hivern. Això és una cosa que ja va decidir el Parlament Europeu i que encara no s’ha aplicat.

El segon pas només es faria en aquells països que no es troben en la seva zona horària natural, com Bèlgica, Espanya, França, Grècia, Holanda, Irlanda, Luxemburg i Portugal, que haurien d’endarrerir els rellotges per últim cop a la tardor del 2023.

La proposta de les noves zones horàries, quedaria així:

Mapa elaborat per la CCMA

Sigui com sigui, és el Consell de la Unió Europea qui ha de prendre la decisió final i acordar entre els estats membres quina ha de ser la seva zona horària permanent.

Una tasca complexa i que necessita molts acords. Sembla que ha arribat l’hora de replantejar-se aquests canvis, però potser el 2023 encara no hi serem a temps.

Canvi d’hora fins el 2026?

El govern espanyol va plantejar que haurem de canviar l’horari dues vegades l’any fins el 2026, és a dir, que tindrem quatre anys més de canvis horaris.

L’11 de març es va publicar el BOE les dates en que haurem de canviar d’hora els quatre pròxims anys.

Així doncs, tot i les crítiques i les demandes de la UE i l’augment dels preus de l’energia a causa de la guerra de Rússia a Ucraïna, l’Executiu de Sánchez va fixar quins dies haurem de moure les manetes del rellotge hora amunt, hora avall. De moment, aquesta propera matinada. Guanyem així, una hora de son, però els dies cada vegada més curts i el son es pon abans.

Els possibles propers canvis d’hora

Les dates en què haurem de canviar l’hora dels rellotges els propers anys seran:

Horari d’estiu (s’avancen els rellotges: a les 02h seran les 03h):

2023: diumenge 26 de març

2024: diumenge 31 de març

2025: diumenge 30 de març

2026: diumenge 29 de març

Horari d’hivern (s’endarrereixen els rellotges: a les 03h seran les 02h):

2023: diumenge 29 d’octubre

2024: diumenge 27 d’octubre

2025: diumenge 26 d’octubre

2026: diumenge 25 d’octubre

Comparteix-ho:

Últimes notícies

             PUBLICITAT