ADF Alt Maresme

Notícies

Com gaudir d’una excursió a la muntanya amb seguretat i què fer en cas d’imprevist

Consells

Deixem enrere el temps estable de l’estiu per entrar a la tardor, on els canvis sobtats de temps i la caiguda de les temperatures fan elevar el risc de patir una hipotèrmia a la muntanya i altres accidents. En aquest article els Bombers de la Generalitat i la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya ens donen uns consells per poder gaudir de la muntanya amb seguretat.

De fet, el passat dimecres, dos excursionistes van morir per hipotèrmia hores després de ser rescatats a la Vall de Boí. La parella va ser traslladada en estat greu a l’hospital Vall d’Hebron, on van perdre la vida. Menys de 24 hores abans, una altra parella, també amb hipotèrmia, va ser rescatada a la Vall Fosca.

Consells per anar a la muntanya amb seguretat

La muntanya presenta molts atractius i un gran ventall de possibilitats per fer tot tipus d’activitats al llarg de l’any. Unes activitats, però, que han d’anar acompanyades d’una bona seguretat. De fet, en els últims anys, els Bombers de la Generalitat han notat un augment considerable en el nombre d’actuacions en aquest àmbit.

Per tal d’evitar al màxim accidents, és molt important que els practicants tinguin consciència, en el moment de planificar les sortides i també al llarg de l’activitat, de certes mesures preventives. En aquest sentit, també és de vital importancia tenir consciència de la necessitat d’un bon equipament i d’una condició física i psíquica adequada al nivell de l’activitat que es vol dur a terme.

Des de la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya (FEEC) i els Bombers de la Generalitat ens ofereixen alguns consells de seguretat per gaudir de la muntanya amb seguretat.

Abans de sortir

  1. Prepara-se: per fer muntanyisme cal entrenar-se i informar-se
  2. Previsió meteorològica: abans de sortir, cal informar-se de les condicions meteorològiques i de la seva possible evolució. Si les previsions són dolentes, cal anul·lar l’activitat. Pots trobar la informació meteorològica a Meteomuntanya, ofert pel Servei Meteorològic de Catalunya i la FEEC.
  3. Planificar la sortida: cal tenir en compte el nivell del grup i sobretot dels més febles. Cal planificar l’activitat i la seva durada, consultant les guies i el mapa del recorregut. També s’ha de comprovar la distància, el desnivell i l’orografia del terreny per adaptar-la a tot el grup, especialment si es va amb infants.
  4. No anar mai sol: A la muntanya no s’ha d’anar mai sol, sempre s’ha d’anar acompanyat i, en tot cas,
  5. Equip i material adequat: s’ha d’utilitzar el material i equip adequats per a l’activitat. Sobretot portar un calçat adient i la motxilla per dur les coses imprescindibles: roba per si es gira pluja, vent o fred, mapa, telèfon mòbil amb la bateria carregada, un frontal, un xiulet, aigua i menjar. També es recomana dur una manta tèrmica per a un cas d’emergència.
  6. No anar sol: Mai no s’ha d’anar sol a la muntanya. En tot cas, sempre informar altres persones del recorregut i de l’horari previst. Es recomana anar acompanyat d’un professional, per si hi ha algun dubte sobre la dificultat del recorregut o el nivell del grup.

Els experts demanen tenir especial atenció en els dos últims punts, perquè en aquesta època de l’any són freqüents els fenòmens meteorològics puntuals, com ara episodis de calamarsa, fort vent, i fins i tot neu, que fan caure sobtadament les temperatures i sorprenen els excursionistes sense la roba adient.

Durant l’activitat

  1. Tot bé? S’ha d’assegurar que no hi ha indicis de fatiga al grup, que els horaris i recorregut s’estan complint com estava previst i que el temps és estable. En cas de no veure-ho clar, cal girar cua i tornar al punt d’inici.
  2. Respectar l’entorn natural, els ramats i conreus i les propietats privades.
  3. Endur-se les deixalles que genereu durant l’activitat.
  4. Senyals de perill: cal respectar les senyalitzacions de perill que us trobeu pel camí.
  5. No perdre de vista ningú: mantenir sempre el contacte visual amb la resta de persones del grup.
  6. Orientació: fixar punts de referència en el recorregut per tal de poder-vos orientar al llarg del recorregut.
  7. Menjar i hidratar-se: cal que us hidrateu sovint i mengeu aliments energètics.
  8. En cas de tenir fred no deixeu de caminar.
  9. Si es fa fosc o hi ha boira, no sortiu dels camins senyalitzats.
  10. En cas d’accident, truqueu al telèfon d’emergències 112.

En cas d’accident

  1. Calma: En cas d’emergència cal recordar el protocol PAS: Protegir, Avisar i Socórrer.
  2. Trucar al 112: Què hem de dir?
    • Nombre d’accidentats que hi ha i l’edat.
    • Lloc de l’accident. Es pot enviar la geolocalització amb el mòbil.
    • Com està l’accidentat: està ferit? Està conscient? Sagna Respira?
    • Quin temps fa al lloc de l’accident
  3. Mentre esperem l’ajuda:
    • No moure el ferit, excepte en cas de perill imminent.
    • Tapar-lo per abrigar-lo o protegir-lo del sol.
    • No donar-li menjar ni beure.

Es pot comptar amb els refugis de muntanya i els refugis de les entitats excursionistes que hi ha repartits per tot Catalunya, on “sempre hi ha aixopluc, fins i tot si l’establiment està fora de temporada”, sempre hi ha una cambra oberta per guarir-se. En alguns també hi ha emissores per comunicar-se amb els servei d’emergència.

Comparteix-ho:

Últimes notícies

             PUBLICITAT