ADF Alt Maresme

Notícies

Activat el pla PROCICAT per una nova onada de calor

El Temps

Protecció Civil de la Generalitat ha acitvat en fase d’alerta el pla PROCICAT per una nova onada de calor a partir de dimarts. El Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) informa que les comarques més afectades per les temperatures extremes seran el Segrià, la Noguera, el Pla d’Urgell i les Garrigues. També es manté en fase de prealerta el pla INFOCAT per l’elevat risc d’incendis i es demana extremar les precaucions prop de zones forestals.

Protecció Civil ha activat el Pla de Protecció Civil de Catalunya (PROCICAT) per una nova onada de calor, que afectarà Catalunya amb temperatures extremes a partir de dimarts i que s’allargaran tota la setmana.

El Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) preveu que les temperatures més elevades a partir de dimarts afectin les comarques del Segrià, la Noguera, el Pla d’Urgell i les Garrigues.

En aquest sentit, el Departament de Salut ha posat el pla d’actuació per prevenir els efectes de les possibles onades de calor sobre la salut (POCS) en fase 2.

Des de Protecció Civil de la Generalitat s’ha demanat als ajuntament que preparin llocs frescos o sales amb aire condicionat en cas que sigui necessari el seu us i es tingui especial vigilància de les persones majors de 75 anys sense suport familiar o sense recursos; persones amb discapacitats físiques o psíquiques i limitacions de mobilitat; persones que hagin de romandre o fer activitat física a l’aire lliure (incloses les laborals) i persones amb malalties cròniques.

La costa, per contra, i un cop més, podrien quedar-se al marge gràcies a la brisa marítima, que mantindria a ratlla els valors més extrems. Això sí, les nits, malauradament, s’esperen tòrrides i difícils de dormir, amb temperatures que no baixaran, en molts casos dels 25 o fins i tot els 30 graus.

Cal recordar la importància d’hidratar-se molt sovint i evitar fer esport intens a les hores de més calor. Es recomana que les persones que treballin a l’aire lliure duguin el cap cobert amb una gorra i beguin més aigua de l’habitual.

Consells davant una onada de calor

  1. Cal hidratar-se molt sovint. Beveu força aigua i eviteu beure alcohol i fer àpats copiosos.
  2. Eviteu sortir al carrer en les hores de màxima insolació i, per tant, tasques com anar a comprar, realitzeu-les preferentment en les primeres hores del matí o per la tarda quan el sol ja declina.
  3. Convé que les persones que treballin a l’aire lliure duguin el cap cobert amb una gorra i beguin més aigua de l’habitual.
  4. Igualment és molt recomanable que si sortiu a fer esport com córrer o anar en bicicleta, ho feu en les hores de menys calor, a primera hora del matí o al vespre.
  5. Persones amb malalties cròniques, mainada i gent gran són els qui més pateixen els efectes de la calor severa. Cal que s’hidratin sovint. Cal tenir en compte que els infants i les persones grans no tenen sensació de set encara que s’estiguin deshidratant.
  6. Si no disposeu de ventilador o aire condicionat a casa, una bona solució és passar al menys un parell d’hores en un indret com un centre comercial o un equipament públic com una biblioteca on hi hagi aire condicionat.
  7. Es recomana especialment visitar un cop al dia, en la mesura del possible, a familiars o persones grans que viuen soles per assegurar-se que s’hidraten i segueixen els consells davant les temperatures elevades.
  8. Si teniu mascota, penseu en el seu benestar i traieu-la a passejar en les hores més fresques, feu que durant el dia tingui força aigua a l’abast i que estigui a l’ombra.

Podeu seguir més consells a xarxes socials @emergenciescat.

El Pla INFOCAT, activat en fase de prealerta

El nou episodi de calor extrema i la falta de pluges abundants al territori, fa que Protecció Civil mantingui en fase de prealerta del pla Infocat per risc d’incendi forestal.

Des de l’ADF Alt Maresme, tornem a demanar precaució i prudència a l’hora de fer activitats al bosc. Una imprudència ens ho pot cremar tot.

Comparteix-ho:

Últimes notícies

             PUBLICITAT