ADF Alt Maresme

Notícies

Les temperatures extremes aquest cap de setmana fan incrementar el risc d’incendis forestals

El Temps

La calor d’aquesta setmana, és totalment inusual per l’època en què ens trobem. De fet, les previsions apunten que diumenge els termòmetres arribin als 40ºC en alguns punts del país. Això són entre 10 i 15 graus més del que seria normal. Aquesta onada de calor es preveu que s’allargui fins el dimarts 24 de maig.

Estem vivint una situació de calor insòlita per un mes de maig, amb unes temperatures més pròpies d’estiu que de primavera.

Aquesta calor fa que augmenti el risc d’incendi forestal. El conseller d’Interior de la Generalitat de Catalunya, Joan Ignasi Elena, ha demanat prudència als ciutadans i que siguin curosos, especialment tenint en compte la sequera. Elena també ha dit que els cossos d’emergència estan atents a qualsevol possible incendi.

Estem actius perquè sempre ho diem: els incendis ja no són tan sols una qüestió de l’estiu, sinó de tot l’any

Joan Ignasi Elena, conseller d’Interior

Dos incendis a Catalunya

Aquest divendres, els Bombers de la Generalitat ja han hagut d’intervenir en dos incendis a Catalunya. Un a Cervelló, al Baix Llobregat, que ha cremat una zona de bosc on hi ha cases i urbanitzacions. Els Bombers, l’han donat per controlat cap a les 20:45 d’aquesta nit. Hi han intervingut 8 dotacions terrestres.

L’altre incendi s’ha produït a les 14:30 a Rubí, al Vallès Occidental, a tocar de les vies del tren. En aquest foc, hi han actuat 5 dotacions terrestres dels Bombers, que cap a les 17h s’han retirat del lloc. Mentre han durat les tasques d’extinció, s’ha hagut de tallar la circulació de la línia S1 de FCG entre Rubí i Les Fonts.

Demà s’activa el nivell 1 del Pla Alfa al Maresme

Tot Catalunya, excepte la Vall d’Aran, tindrà demà el Pla Alfa activat, ja sigui en nivell 1 o 2. 21 comarques, entre les quals hi trobem el Maresme, tindran activat el nivell 1 del Pla Alfa.

Això vol dir que s’incrementarà la vigilància prioritària d’incendis forestals i es farà un control de columnes de fum en terrenys forestals i en terrenys no forestals a menys de 500 m de zones forestals.

19 comarques tindran el nivell 2 del Pla Alfa activat. En aquest cas, es farà vigilància exclusiva d’incendis forestals, control de columnes de fum en terrenys forestals i en terrenys no forestals a menys de 500 m de zones forestals.

Aquí pots consultar tota la informació dels nivells del Pla Alfa i el que comporta la seva activació

Des del 15 de març és prohibit fer foc

La prohibició de fer foc al bosc sense autorització va començar el dia 15 de març, i es mantindrà fins al 15 d’octubre. Aquesta prohibició, recollida en el Decret 64/1995, vol prevenir els incendis forestals.

La norma regula que en els terrenys forestals, estiguin o no poblats d’espècies arbòries, i en la franja de 500 metres que els envolta no es pot encendre foc, sigui quina en sigui la finalitat:

  • No es poden cremar rostolls, marges i restes d’aprofitaments forestals, agrícoles o de jardineria ni fer focs d’esbarjo.
  • Tampoc es pot fer foc per a activitats relacionades amb l’apicultura.
  • Llençar objectes encesos.
  • Abocar escombraries i restes vegetals i industrials de qualsevol mena que puguin ser causa de l’inici d’un foc.
  • Llançar coets, globus, focs d’artifici o altres artefactes que continguin foc.
  • La utilització de bufadors o similars en obres realitzades en vies de comunicació que travessin terrenys forestals.

Comparteix-ho:

Últimes notícies

             PUBLICITAT