ADF Alt Maresme

Notícies

El borrissol del pollancre, un problema en cas d’incendi

Medi Ambient

Aquests dies del mes de maig, possiblement heu vist una mena de cotó fluix acumular-se en algunes zones properes d’aquests arbres o als seus voltants. Es tracte del borrissol del pollancre, que és l’embolcall de les llavors d’aquest arbre. En dies amb una humitat baixa i vent, el borrissol pot voleiar i acabar lluny dels arbres que l’alliberen.

Val a dir que aquest borrissol el deixen anar els exemplars femenins del pollancre. També cal tenir present que no es tracta de pol·len. El borrissol que acompanya la llavor pot causar molèsties quan s’acumula en grans quantitats, ja que pot entrar als ulls o a la boca i generar irritacions a les mucoses. Malgrat la fama que té el borrissol, no sol produir la majoria d’al·lèrgies que se li atribueixen.

De fet, és més perillós pel seu caràcter altament inflamable. Si no es remulla, es pot encendre molt ràpidament. Així doncs, cal tenir molt de compte si ens trobem amb el borrissol, ja que un descuit, pot provocar un incendi. Al Maresme, trobem pollancres en municipis com Tordera, Palafolls, Sant Cebrià de Vallalta o Sant Pol de Mar.

La problemàtica del borrissol

Una patrulla del Cos d’Agents Rurals en una zona de borrissol (Foto: Agents Rurals)

El pollancre (Populus nigra) és un arbre caducifoli de la família de les salicàcies que viu en boscos de ribera i llocs humits i, fora de les zones més seques, a les terres remogodues dels terraplens. La pol·linització d’aquesta espècie aprofitar el vent. D’abril a maig, quan maduren, alliberen unes llavors minúscules que presenten llargs pèls cotonosos i poden ser transportades molt lluny empeses pel vent, i sembla com si estigués nevant, arribant a acumular-se gruixos considerables de borrissol sobre el terra.

Aquestes masses cotonoses són molt inflamables a causa de la seva estructura volàtil i lleugera, amb la qual cosa suposa un problema de cara a l’inici d’incendis si aquestes zones “nevades” coincideixen amb llocs amb certa afluència de gent.

La campanya del borrissol

L’objectiu de la campanya del borrissol és la prevenció de danys personals i materials, sense oblidar la importància biològica d’aquests espais. Els treballs d’aquesta campanya consisteixen en dues mesures principals: l’aplicació d’aigua i el precintament de les àrees recreatives.

Aplicació d’aigua

És un mètode per aconseguir eliminar la inflamabilitat de les masses cotonoses del borrissol. Es fa sobretot en les zones amb més afluència de gent, als marges de camins i als vorals de les carreteres afectades, i consisteix en l’aplicació d’aigua sobre el borrissol a fi d’eliminar-ne la capacitat d’ignició i propagació. Així, es compacta i s’elimina molta part de l’oxigen, imprescindible per crear flama.

Precintament temporal d’àrees recreatives

Es tracta de clausurar precintant les barbacoes en aquelles instal·lacions o àrees recreatives on hi hagi zones d’acumulació de borrissol que suposo un majori risc d’incendi forestal.

Comparteix-ho:

Últimes notícies

             PUBLICITAT