ADF Alt Maresme

Notícies

L’espoli de llentiscle, un negoci il·legal a l’alça

Medi Ambient
3 fardells localitzats per l'ADF Alt Maresme al Turó de'n Serra, a Malgrat de Mar

El llentiscle (Pistacia lentiscus) és un arbust que es troba als boscos catalans i s’ha convertit en un negoci il·legal. Grups de recol·lectors (majoritàriament formats per immigrants), entren en terrenys privats, poden els llentistcles i se’ls enduen en furgonetes a manats. És una planta silvestre amb un gran valor decoratiu i és molt preuat a diversos països d’Europa.

Aquest arbust s’utilitza per alimentar empreses d’Europa, que són les que veritablement obtenen benefici de la seva comercialització.

Una planta silvestre per fer rams

Un arbust de llentiscle a Malgrat de Mar

El llentiscle és una planta silvestre que creix al sotabosc de pinedes i alzinars. Té una fulla perenne i produeix flors i fruits de color vermell.

En floristeria s’utilitza per fer garlandes vegetals perquè conserva l’aroma i la fulla verda durant molt de temps, fins i tot després de tallada. Grups de persones arriben als boscos per tallar aquest arbust de manera indiscriminada hi ha grans empreses que no tenen en compte cap criteri ambiental ni legal a l’hora de despullar el sotabosc.

Els autors d’aquests robatoris del llentiscle, habitualment són treballadors que treballen en precari. El seu “modus operandi” sempre és el mateix: arriben en furgoneta i en grup van a tallar aquest arbust silvestre dels boscos. Ho fan sense permís, però ells tampoc tenen contracte i treballen en condicions laborals precàries.

Aquest “negoci” és il·legal i és molt difícil de perseguir i, per ara, segons Mossos d’Esquadra, Agents Rurals i el Seprona de la Guàrdia Civil, és gairebé impossible arribar als qui realment s’hi guanyen la vida i obtenen guanys a costa d’aquests treballadors, sovint immigrants.

Robatori de llentiscle a Malgrat de Mar

Aquest diumenge una patrulla de l’ADF Alt Maresme va localitzar diversos manats de llentiscle preparats per ser recollits a la zona del Turó de’n Serra.

Un arbust de llentiscle, tallat a Malgrat de Mar

Agents Rurals només poden aplicar la Llei 43/2003, que diu que cal una autorització del propietari per l’aprofitament dels recursos naturals.

Sovint, Agents Rurals i Seprona de la Guàrdia Civil reben avisos d’aquesta pràctica. Quan reben un avís, el primer que fan és decomissar la planta i, si el propietari del bosc ha fet una queixa, aixequen acta. A més, quan detecten que en una zona hi ha aquesta pràctica, intensifiquen els serveis per pressionar i foragitar els lladres de llenticle.

Des dels cossos implicats lamenten no poder anar més enllà i enxampar els grups organitzats que hi ha al darrere, perquè al final i obté u benefici no són els recol·lectors, doncs solen pagar-los entre 1 i 1’50€ per fardell.

Comparteix-ho:

Últimes notícies

             PUBLICITAT