ADF Alt Maresme

Notícies

Qui posa el nom a les borrasques que ens afecten?

El Temps
Noms de les borrasques amb gran impacte de la temporada 2023-2024

Potser us heu preguntat alguna vegada qui “bateja” els noms a les borrasques que ens afecten. Les últimes grans borrasques que van afectar Catalunya van ser el Filomena i el Gloria. Recordem episodis tempestuosos, temporals de vent i mar per aquests noms propis, atesa l’excepcionalitat de la previsió del temps durants aquests dies. Batejar les borrasques, però, és una pràctica relativament nova, ja que des de fa pocs anys s’anomena les borrasques de gran impacte a nivell d’Europa. Però, qui hi posa nom? Us ho expliquem a continuació.

Seguint l’estela dels alemanys, (que van ser els primer s en batejar tant borrasques com anticiclons) bona part dels centres meteorològics europeus van decidir, fa només quatre temporades, començar a nomenar aquelles borraques que tinguessin especial incidència en el territori: les borrasques de gran impacte, batejades amb l’objectiu que la comunicació sigui més efectiva davant d’un episodi advers.

L’AEMET, entre els serveis meteorològics estats que decideixen els noms

Així, els centres meteorològics dels països europeus de la façana atlàntica es van dividir en dos. El grup oest per una banda, que agrupa Irlanda i el Regne Unit, i el grup sud-oest, en el qual hi trobem els centres meteorològics de Bèlgica (RMI), França (Météo-France), Portugal (IPMA) i Espanya (AEMET).

Aquests organismes son els encerregats de batejar una borrasca, seguint uns criteris meteorològics definits i una llista de noms prèviament pactada entre els membres i en la qual tots han posat el seu granet de sorra.

El primer organisme que emet els avisos dona nom a la borrasca

D’aquesta manera, el primer centre meteorològic que tingui previst emetre aquest tipus d’avís serà el que posi nom a la borrasca, sempre seguint la llista de noms establerta a principis de temporada per tots els organismes membres i que funciona com la llista d’huracans, alternant-ne noms femenins i masculins.

Un cop batejada, el nom haurà de ser respectat per tots els organismes membres, tant del grup sud-oest (Portugal, Bèlgica, França i Espanya) com del grup oest (Irlanda i Regne Unit), de manera que si la borrasca Filomena hagués basculat cap al nord, fins al Regne Unit, aquesta continuaria sent Filomena.

Els noms de les grans borrasques del 2023-2024

Aline va ser la primera gran borrasca de la temporada 2023-2024. Va ser batejada per l’Institut Portugués del Mar i l’Atmosfera (IPMA) el 17 d’octubre del 2023. Seguidament va arribar Bernard, qui també li va posar el nom l’IPMA, el 20 d’octubre. Una setmana més tard va arribar la tercera pertorbació, la borrasca Celine, batejada per Météo-France.

La primera borrasca anomanada per l’AEMET va ser la quarta de la temporada, anomenada Domingos. Una borrasca que va arribar pocs dies després de Ciarán, batejada pel servei nacional de meteorologia del Regne Unit (Met Office).

Les tres següents pertorbacions van ser batejades per Météo-France: Elisa (9 de novembre), Federico (15 de novembre) i Geraldine (30 de desembre).

La primera gran borrasca del 2024 han estat Hipolito, el 8 de gener, batejada per l’IPMA i la borrasca Irene, del 14 de gener, nomenada per Météo-France.

La última pertorbació amb nom ha estat Juan, batejada per l’AEMET i que ens va afectar ahir divendres amb vent i precipitacions arreu de Catalunya.

Els propers noms de les grans pertorbacions d’aquest any 2024 seran Karlotta, Louis, Monica, Nelson, Olivia, Pierrick, Renata, Sancho, Tatiana, Vasco i Wilhelmina.

Què passa als altres països?

En el cas d’Alemanya, tenen la seva particular nomenclatura.

Altres països del mediterrani oriental, com Itàlia o Grècia han creat el grup sud-est que pugui englobar els centres meteorològics estatals d’aquests països i que puguin funcionar en sincronia amb els existents grups oest i sud-oest.

Comparteix-ho:

Últimes notícies

             PUBLICITAT