ADF Alt Maresme

Notícies

El Cos d’Agents Rurals estrena un mapa interactiu del Pla Alfa

General

La nova eina del Cos d’Agents Rurals, un mapa interactiu del Pla Alfa, s’ha estrenat aquesta setmana. Té com a objectiu millorar la informació que s’ofereix al ciutadà, ja que permet consultar quin nivell del pla operatiu hi ha activat en cada moment en un municipi en concret o en una comarca en funció del perill d’incendi. A més a més, és inserible en altres pàgines web que vulguin facilitar aquesta informació a la ciutadania. De fet, a la nostra pàgina web, podeu trobar aquest mapa.

La Direcció General d’Agents Rurals, del Departament d’Interior, ha estrenat un mapa interactiu del Pla Alfa, una nova eina que té per objectiu millorar la informació i que es pot consultar a través del web https://interior.gencat.cat/plaalfa o a través de la web de l’ADF Alt Maresme.

El mapa permet saber en cada moment quin nivell del pla operatiu d’Agents Rurals hi ha activat en una comarca o en un municipi, en funció del perill d’incendi. I en cas d’activació del nivell 3 del Pla Alfa, el màxim previst, també mostra si hi ha restriccions d’accés a espais naturals de Catalunya i quins són aquests espais.

Si volem fer una consulta, un cop dins del mapa interactiu, amb el ratolí, ens podem situar sobre una comarca Catalunya i quan fem clic sobre el nom, se’ns carregaran les dades amb la informació corresponent, és a dir, quin nivell de Pla Alfa hi ha activat en aquell moment. Si ens apropem amb el zoom podrem fer el mateix procediment amb el municipi que triem. També es pot fer una recerca més directa introduint el nom del municipi o de la comarca al cercador. El Pla Alfa s’actualitza diàriament. En qualsevol moment podrem saber quins són els nivells activats aquell dia i partir de les 14:30 hores de la tarda, també podrem consultar el Pla Alfa previst per a l’endemà.

El nou mapa té un disseny adaptatiu (responsive web design) que permet una visualització òptima tant en pantalles d’ordinador com també en telèfons intel·ligents o tauletes electròniques. A més, és inserible en altres portals (ajuntaments, mitjans de comunicació, hotels…) que vulguin facilitar als ciutadans la informació relacionada amb els nivells del Pla Alfa activats, en funció del perill d’incendi diari.

També s’està treballant amb l’obertura de les dades del Pla Alfa, amb la Direcció General de Transparència i Dades Obertes, i estaran disponibles en breu.

Des de la Direcció General d’Agents Rurals i des de les ADF de Catalunya s’informa diàriament dels nivells activats del Pla Alfa, no només a través de la pàgina web sinó també dels canals oficials a xarxes socials, amb l’etiqueta #PlaAlfa. I es transmeten de forma habitual consells sobre la prevenció dels incendis forestals.

Coincidint amb la posada en marxa del mapa interactiu, el web incorpora nova informació relacionada amb el Pla Alfa amb l’objectiu d’acostar-lo a la ciutadania. En aquest sentit, el web incorpora tota la informació necessària sobre què és el Pla Alfa i sobre quines implicacions té l’activació de cada un dels seus quatre nivells en funció del perill d’incendi diari, fent una especial incidència en la informació sobre les activitats amb risc d’incendi que poden quedar regulades o restringides en cada un d’aquests nivells (del 0 al 3).

El Pla Alfa

El Pla Alfa és el procediment operatiu establert pel Cos d’Agents Rurals per definir les actuacions dels efectius de vigilància i prevenció d’incendis davant les situacions de perill d’incendi forestal que es puguin produir.

La Direcció General dels Agents Rurals elabora diàriament el Pla Alfa en funció del perill de risc d’incendi forestal que elabora el Servei de Prevenció d’Incendis Forestals de la Direcció General d’Ecosistemes Forestals i Gestió del Medi del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, així com amb altres eines d’anàlisi.

El Pla Alfa es gradua en una escala de 4 nivells, de 0 a 3, per a cada comarca, essent 0 el nivell més baix i 3 el nivell més extrem de perill d’incendi. L’activació de cada nivell comporta un grau de mobilització dels efectius i la realització de determinades actuacions preventives.

En nivell 0, en situacions de perill baix o moderat d’incendi forestal, preveu que únicament cal seguir les mesures preventives bàsiques.

En nivell 1 (perill moderat / alt) Estan regulades determinades activitats amb risc d’incendi, com per exemple la crema de restes vegetals, els focs d’esbarjo o els fogonets de gas.

En nivell 2 (perill alt / molt alt) es regulen o suspenen la major part d’activitats amb risc d’incendi. A les restriccions del nivell 1 del Pla Alfa, s’hi sumen activitats com la pirotècnia, barbacoes o els castells de foc.

En nivell 3, (perill molt alt/extrem) se suspenen totes les activitats de risc, amb algunes excepcions d’activitats essencials, com per exemple les agrícoles o apícoles, que es regulen. És prohibit fumar en terreny forestal, l’acampada lliure, falles o torxes, bufadors, radials, etc. En aquest nivell, el màxim previst, es poden restringir els accessos als espais naturals amb l’objectiu disminuir el risc que es produeixi un incendi i protegir les persones evitant que estiguin en un espai natural en cas de declarar-se un foc. També es poden dictar mesures extraordinàries com ara la restricció d’activitats de lleure, la circulació motoritzada o l’obra pública, entre d’altres.

Mapa de 43 comarques

El nou mapa interactiu del Pla Alfa ja inclou la comarca de nova creació del Lluçanès, i per tant, la nova organització de Catalunya amb 43 comarques. A més, s’està ultimant també la modificació dels límits territorials de les comarques de la Segarra i el Solsonès, després del canvi de comarca dels municipis de Torà de la Segarra i Biosca.

Comparteix-ho:

Últimes notícies

             PUBLICITAT