ADF Alt Maresme

Notícies

A partir d’avui i fins al 15 d’octubre, queda prohibit de fer foc

Incendis
Membres de l'ADF vigilant els boscos

Com cada 15 de març, entra en vigor la prohibició de fer foc al bosc sense autorització i que es mantindrà fins al proper 15 d’octubre. Aquesta prohibició, recollida en el Decret 64/1995, vol prevenir els incendis forestals. De fet, s’ha avançat l’inici de la campanya forestal: començarà l’1 de juny, en lloc del 15 com era habitual. La decisió d’avançar-la es deu a la greu situació de sequera que fa mesos que patim.

La norma regula que en els terrenys forestals, estiguin o no poblats d’espècies arbòries, i en la franja de 500 metres que els envolta no es pot encendre foc, sigui quina en sigui la finalitat:

  • No es poden cremar rostolls, marges i restes d’aprofitaments forestals, agrícoles o de jardineria ni fer focs d’esbarjo.
  • Tampoc es pot fer foc per a activitats relacionades amb l’apicultura.
  • Llençar objectes encesos.
  • Abocar escombraries i restes vegetals i industrials de qualsevol mena que puguin ser causa de l’inici d’un foc.
  • Llançar coets, globus, focs d’artifici o altres artefactes que continguin foc.
  • La utilització de bufadors o similars en obres realitzades en vies de comunicació que travessin terrenys forestals.

Amb tot, el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural pot autoritzar, de manera extraordinària, realitzar determinats treballs i activitats que suposen un risc d’incendi forestal, com ara dins de les àrees recreatives i d’acampada i en parcel·les de les urbanitzacions, on es podrà fer foc quan s’utilitzin barbacoes d’obra amb mataguspires.

S’avança l’inici de la campanya forestal

El canvi climàtic és més que evident i ho demostren els darrers dies on hem tingut gairebé tot Catalunya amb algun nivell del Pla Alfa activat. Un mapa que era més típic dels mesos de juliol i agost que no de març.

La greu sequera que patim des de fa mesos i els incendis simultanis de les darreres hores a Catalunya fan preveure una primavera i un estiu que poden ser molt perillosos pel que fa a incendis. I és que la campanya d’incendis s’està desestacionalitzant.

El cap dels Bombers de la Generalitat, David Borrell, ho ha explicat en una entrevista a “Els matins” de TV3.

“Una de les conseqüències del canvi climàtic és que la temporada d’incendis forestals cada vegada s’eixampla més pels extrems. Aquest any avancem la campanya a l’1 de juny en lloc del 15.”

David Borrell, cap dels Bombers de la Generalitat

Dimarts amb 4 incendis

Aquest dimarts hi va haver 4 incendis a Catalunya. El més important ha estat el de Calafell, un incendi que els Bombers han donat per estabilitzat i perimetrat. El foc ha cremat unes 24 hectàrees, segons han informat els Agents Rurals i s’investiguen les causes de l’incendi. La superfície potencial que es podia cremar és d’unes 100 hectàrees.

L’altre incendi va ser a la Selva del Camp. En aquest cas, el foc l’hauria originat una crema de vegetació mal apagada. Segons els Agents Rurals, el presumpte autor, hauria comès diverses imprudències. De fet, els Agents Rurals creuen que s’ha donat l’efecte carbonera. És a dir, que la crema és va apagar amb sorra, cobrint les flames. Però la sorra no va apagar el foc…, tot al contrari: va crear una mena de forn que va mantenir la calor. El fort vent va actuar com a ventall i va encendre les restes vegetals.

En aquest vídeo difós pels Agents Rurals es mostra com actua l’efecte carbonera:

L’incendi de la Selva del Camp, hauria pogut afectar una superfície d’unes 400 hectàrees. El bon manteniment dels terrenys agrícoles del voltant de la zona afectada va ajudar als equips d’extinció a frenar les flames.

També hi van haver incendis al Perelló i a Gavà. Uns focs que van cremar poc més de mitja hectàrea i els quals es van donar per extingits el mateix dia.

Comparteix-ho:

Últimes notícies

             PUBLICITAT