ADF Alt Maresme

Notícies

El Maresme tindrà un helicòpter bombarder dels Bombers durant la Campanya Forestal 2023

Incendis
Un helicòpter bombarder al Parc de Bombers de Dosrius (Foto: Ajuntament de Dosrius)

Ahir va començar la Campanya Forestal 2023 i s’allargarà fins al 30 de setembre, allargant-se així, un mes respecte a les passades Campanyes. Com en els darrers anys, el Maresme tindrà un helicòpter bombarder dels Bombers de la Generalitat per a l’estiu. Estarà ubicat a l’Heliport del Parc de Bombers de Dosrius.

Com és habitual en els períodes més intensos de l’estiu, els Bombers de la Generalitat reforcen el seu dispositiu per fer front als incendis forestals. Tot i que fa anys el que canvi climàtic ha dut a la desestacionalització dels incendis forestals, a l’estiu les condicions augmenten.

Enguany, la Campanya Forestal està marcada pels tres anys de sequera acumulada que ha generat un estrès als boscos sense precedents. Aquest fet, sumat amb l’elevada temperatura i l’acumulació de biomassa seca als boscos, fa que la càrrega de combustible disponible a cremar sigui elevada.

Tot i la pluja d’aquestes darreres setmanes, continuem amb un dèficit hídric i correm el risc d’entrar en una situació d’incendis forestals fins ara desconeguda al país.

A causa d’aquesta situació, afrontem com una de les campanyamés forestals més difícils dels darrers anys i, enguany, el Departament d’Interior ha avançat l’inci formal de la Campanya Forestal, que va començar ahir 1 de juny i l’allarga fins al 30 de setembre.

A causa d’aquesta situació, afrontem com una de les campanyes forestals més difícils dels darrers anys, i, enguany, el Departament d’Interior ha avançat l’inici formal de la Campanya Forestal a l’1 de juny, i l’ha allargat fins al 30 de setembre. A més, també fa una ampliació d’efectius i recursos.

Un helicòpter bombarder dels Bombers estarà ubicat a Dosrius

Com ve sent habitual en els darrers anys, el Maresme comptarà amb un helicòpter bombarder durant aquesta Campanya Forestal 2023. Estarà a l’heliport del Parc de Bombers de Dosrius.

Així doncs en cas d’un incendi forestal al Maresme, la comarca estaria coberta per 3 helicòpters bombarders amb una capacitat de 1000 litres, i estaran situats a Dosrius, Sabadell i Maçanet de la Selva. També hi haurà dos helicòpters de comandament, ubicats a Sabadell i Manresa.

Reforç de personal i recursos pel cos de Bombers de la Generalitat

En el marc de la Campanya Forestal, els Bombers de la Generalitat fan un reforç de personal amb l’objectiu de donar suport a les dotacions dels parcs de bombers i altres unitats en aquells mesos durant els quals resulta insuficient l’estructura operativa de la Direcció General de Prevenció, Extinció d’Incendis i Salvaments (DGPEIS) a causa de l’augment dels serveis que s’han de dur a terme; així com donar suport al cos de Bombers en aquelles tasques que tenen un efecte tant en la logística operativa com en les comunicacions, i donar suport administratiu a la campanya forestal.

En una visió global, el Cos de Bombers de la Generalitat augmentarà el seu dispositiu de personal amb 250 bombers de l’escala bàsica i 176 nous bombers voluntaris als respectius parcs, un cop hagin finalitzat el període de pràctiques del procés selectiu. També s’ha reforçat l’estructura organitzativa i de coordinació amb la promoció interna de 101 nous caporals, 57 sergents i 21 oficials, i la incorporació de 64 places de personal de diferent tipologia. Se’n destaca els 37 Tècnics Especialistes Operadors de Control (TEOC)que han permès augmentar les dotacions de les sales de control des del mes de desembre, reforçats amb 28 TEOC més durant la campanya, i els 372 auxiliars forestal (AOF).

29Mitjans aeris per l’extinció amb base a Catalunya
10Helicòpter bombarder1.000 l d’aiguaEquipats amb Galleda Externa d’Immersió
6Helicòpters de Coordinació i ComandamentEquipats amb càmeres de vigilància i un amb càmera tèrmica
4Helicòpters de RescatUn d’ells polivalent
2Avió de Vigilància i Atac (AVA) Amfibi3.200 l aigua i 300 escumogen
3AVA Terrestre3.200 l aigua i 50 escumogen
2AVA Amfibi3.200 l aigua i 300 escumogenMITECO (Reus)
2AVA Terrestre2.300 l aigua i 50 escumogenMITECO (Empuriabrava)
6Mitjans aeris amb base fora de Catalunya
1AVA Terrestre3.200 litresMITECO (Son Bonet – Mallorca)
2Hidroavions amfibis5.500 litresMITECO (Saragossa/Pollensa)
2Helicòpter BRIFBrigadas de Refuerzo en incendios forestalesMITECO (Saragossa)
1Helicòpter bombarder de gran capacitat4.500 l aiguaMITECO (Osca)
35 Mitjans aeris per l’extinció destinats a la Campanya Forestal 2023

Bases Operatives dels mitjans aeris de Bombers per la CF’23

Helicòpters de comandamentHelicòpters BombardersAvions de Vigilància i Atac*
ReusMóra d’EbreÒdena
LleidaTrempSabadell
UllastrellBalaguerAlguaire
GironaCalaf
ManresaDosrius
SabadellGarraf
Sabadell
Orriols
Maçanet de la Selva
Prades

*Els avions de vigilància i atac del Ministerio para la Transición Ecològica y el Reto Demográfico tenen base a Reus i Empuriabrava

També amplien, per aquesta Campanya Forestal, les capacitats de suport amb ús de drons en els incendis forestals. Tindran capacitat de supervisió i control especialment durant la nit, en què no hi haurà mitjans aeris volant.

Es reforcen els sistemes de comandament en cas de simultaneïtat d’incendis forestals i les activitats de coordinació prèvia i d’inici de campanya amb el conjunt d’operadors: Mossos d’Esquadra, Agents Rurals, Agrupacions de Defensa Forestal, Tècnics de Boscos (Departament d’Acció Climàtica), representants de consells comarcals.

Augment dels serveis de Bombers per incendis de vegetació

A tot Catalunya, els Bombers de la Generalitat han atès 2.688 serveis d’incendis de vegetació urbana, agrícola i forestal en el que portem d’any, mentre que entre els mesos de gener i maig de l’any 2022 van ser 2.484 serveis, i l’any 2021, 2.038. D’aquests incendis, enguany 781 han estat incendis de vegetació forestals.

A més, en els incendis forestals de març i abril hem vist comportaments del foc molt severs arreu de Catalunya que ens mostren l’entrada a un escenari complex:

  1. Altes velocitats en situacions de vent (l’incendi de Cubells, Vilaplana, Paüls, Gandesa, l’Hospitalet de l’Infant), amb velocitats de propagació superiors a 1,2km/h, i en l’incendi de la Granja d’Escarp-Mequinensa del dia 16 d’abril velocitats de propagació de 6,3 km/h.
  2. Llançament de focus secundaris a llarga distància, que salten amb facilitat pistes i carreteres, fins arribar a l’extrem de focus secundaris a 2 km de distància en l’incendi de la Granja d’Escarp.
  3. Superfícies afectades pròpies de l’estiu: a la Val d’Aran (450ha), al País Valencià i Terol (4200ha) o recentment l’incendi de Mequinensa (a la Franja)-Granja d’Escarp (450ha) i Catalunya Nord (Cervera)-Portbou (930ha). I també una capacitat de propagació nocturna pròpia d’episodis d’estiu (28 ha cremades al Coll de l’Alba durant la nit).

Comparteix-ho:

Últimes notícies

             PUBLICITAT