ADF Alt Maresme

Notícies

Els experts alerten que els incendis forestals podrien augmentar un 50% a finals de segle

Incendis
Els incendis podrien augmentar fins al 50% a finals de segle

Fa pocs dies, l’ONU va fer públic un nou informe alertant d’un augment important de la intensitat i la freqüència dels incendis forestals al llarg dels pròxims anys. L’informe del programa ambiental de les Nacions Unides i del centre de comunicació ambiental GRID-Arendal, alerta que els incendis forestals podrien augmentar fins a un 50% a finals d’aquest segle. S’espera que els incendis no només siguin més freqüents, sinó també més intensos.

Més focs i més violents amenacen el planeta, fins i tot zones que estaven excloses d’aquest risc d’incendi, com l’Àrtic. De fet, els científics de l’ONU ja parlen d’una possible crisi d’incendis forestals que pot notar-se d’aquí a tres dècades, cap al 2050. A finals d’aquesta dècada, l’augment podria rondar el 14%, mentre que cap al 2050, s’espera que ja sigui el 30% disparant-se fins al 50% el 2100, segons l’informe del Programa de l’ONU per al Medi Ambient (PNUMA) en col·laboració amb l’entitat GRID-Arendal.

Els governs, avisa el document, estan molt lluny d’estar preparats per fer front a aquest escenari.

La gran majoria d’incendis forestals té com a principal causa el canvi climàtic, però també el canvi d’usos del sòl. Tot això, sumat a l’augment de la temperatura i de les sequeres, la reducció de la humitat relativa, els llamps i les fortes ventades fan que les temporades d’incendis siguin cada cop més càlides, seques i llargues. Aquest canvi tant ràpid de les condicions climatològiques fa que els boscos no es puguin adaptar a les noves condicions, fet que els fa més vulnerables als focs.

La fauna salvatge, una altra de les víctimes dels incendis

Les altres víctimes colaterals dels incendis forestals és la fauna salvatge i els seus hàbitats. Poques vegades se salven quan hi ha un foc, cosa que empeny a algunes espècies de flora i fauna a estar cada vegada més a prop de l’extinció.

Tot i que els incendis forestals són un procés natural i, en alguns casos, necessaris per mantenir el bon estat de salut dels ecosistemes, l’informa se centra en aquells focs inusuals de grans dimensions. Precisament, és el canvi en el comportament d’aquests grans incendis el que més preocupa.

A la nostra zona, tenim el Parc del Montnegre i el Corredor, un Espai d’Interès Natural situat a la Serralada Litoral. Té una superfície de 15.010 hectàrees protegides amb una població faunística abundant i diversa. Podem trobar espècies boscanes mediterrànies com la geneta, la rata cellarda, l’esquirol, l’astor, el picot garset, el gaig o la serp blanca. Però també trobem animals d’ambients centre europeus com el gorjablanc, el talpó roig i el tòtil, així com també podem trobar depredadors com l’àliga marcena, l’aligot, la guilla, la serp verda i el llangardaix.

Pel que fa la vegetació, les suredes, els alzinars i les pinedes de pi pinyer són majoria. També trobem, en zones més humides, rouredes, castanyedes, vernedes i fins i tot, algun faig en zones obagues del Montnegre.

De moment, i toquem fusta, no hem tingut mai cap gran incendi forestal a la zona, tot i que cada vegada hi ha més números a causa del canvi climàtic i la mala gestió forestal.

L’ONU demana una política forestal enfocada en l’atenció als boscos

L’Organització de les Nacions Unides alerta que el món no es pot permetre una pèrdua de massa forestal tan gran com la que es pronostica. I com és evident, ni Espanya ni Catalunya tampoc.

La península Ibèrica serà una de les zones del món més afectades pel canvi climàtic. Això intensificarà la desertització d’àmplies superfícies. Les sequeres, cada cop més habituals que pateix, com la que es viu aquest any, són el millor exemple de l’escenari que ens espera en un futur no gaire llunyà.

De fet, com s’ha pogut observar amb el recent incendi forestal del Cap de Creus, ja no només cremen boscos a la primavera o l’estiu. Abans, no s’havia vist mai que les flames cremessin tantes hectàrees en ple hivern, en ple mes de febrer.

En aquest sentit, l’ONU demana una política forestal més intel·ligent i eficient, amb més recursos per dedicar-los als boscos i a la prevenció del foc.

Actualment, les respostes directes als incendis forestals solen rebre més de la meitat del pressupost global destinat a combatre el foc, mentre que les tasques per reduir els riscos, protegir i netejar els boscos reben menys de l’1%.

Per tant, com recomana l’ONU, és molt urgent canviar aquest enfocament i ser més exigents en l’atenció als boscos. Però la seva cura correspon i implica a tothom: Govern central, autonomies, ajuntament i propietaris.

Perquè si no, quan arribi el foc, ja serà massa tard.

Comparteix-ho:

Últimes notícies

             PUBLICITAT