ADF Alt Maresme

Notícies

Alerta davant l’elevat perill d’incendi forestal durant els pròxims dies

Medi Ambient

Tot Catalunya està en alerta per l’elevat perill d’incendi forestal. Els Agents Rurals han activat el nivell 3 del Pla Alfa a quatre municipis de l’entorn de Montserrat per aquest cap de setmana, i s’han restringit els accessos al Parc Natural de Montserrat.

Nou episodi d’elevat risc d’incendi forestal. Aquest cap de setmana, segons el Servei de Prevenció d’Incendis Forestals, la zona amb més risc d’incendi és la Catalunya Central i la meitat sud de Catalunya, tot i que també l’Empordà i els Pirineus.

Es tracta d’un episodi de perill excepcional per l’època, l’abast geogràfic i la durada que obliga a extremar les precaucions durant els darrers dies a pràcticament tot el país.

Crida a extremar les precaucions

El Govern de la Generalitat ha fet una crida a extremar les precaucins durant els pròxims dies en qualsevol activitat al medi natural ja que les condicions meteorològiques previstes i l’estat actual de la vegetació (molt afectada per la sequera) fan que qualsevol ignició pugui esdevenir un incendi forestal important.

El conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, ha assegurat que “el risc d’incendi no el marca el calendari, sinó que el marca la realitat i aquesta és molt preocupant, especialment aquest dissabte i diumenge. S’esperen uns dies de molta calor, vent i de molts mesos de molta sequera acumulada”.

En aquest sentit, Elena ha llançat un missatge de “molta prudència i precaució”. “Ens hi juguem molt”, ha afegit.

Tot Catalunya amb el Pla Alfa activat

Davant aquest nou episodi d’alt risc d’incendi forestal, el Cos d’Agents Rurals té activat des de dimecres el nivell 2 a 29 comarques per un perill alt o molt alt d’incendi forestal, on s’han anul·lat totes les activitats de risc d’incendi que hi havia autoritzades. Des d’aquest dissabte al nivell 2 també s’ha activat a l’Alt Empordà, així com també l’activació del nivell 3 del Pla a 4 municipis de l’entorn de la muntanya de Montserrat: Monistrol de Montserrat i Marganell (Bages), el Bruc (Anoia) i Collbató (Baix Llobregat). A més, es restringirà l’accés al Parc Natural de Montserrat.

El conseller Elena ha recordat que “des de l’any 2013 no s’activava el nivell 2 del Pla Alfa fota dels mesos estrictament d’estiu”.

Vigilància exclusiva d’incendis

El Cos d’Agents Rurals, ADF i GEPIF (Grup Especial de Prevenció d’Incendis Forestals) faran vigilància exclusiva d’incendis mentre duri aquest episodi de perill d’incendi, tant per via terrestre com per via aèria, amb helicòpter.

El Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural ha emès un informe d’episodi de perill d’incendi que alerta d’una situació més complicada i més llarga que la del passat cap de setmana.

L’episodi de perill es va iniciar ahir divendres al matí amb un escenari de vent de l’oest que al llarg d’aquest dissabte evolucionarà a vent del nord-oest. De cara a diumenge i fins dimarts, 4 d’abril, el perill d’incendi també avançarà cap al nord de Catalunya. Això implicarà vent fort terrer.

Inicialment la temperatura serà molt superior a l’habitual. Durant tot l’episodi, la humitat relativa serà extremadament baixa als indrets sota la influència del vent terrer.

Episodi excepcional

Aquest es tracta d’un episodi excepcional per tres motius: les dates en les quals s’està registrant, la intensitat de l’episodi i, per últim, l’abast geogràfic. Tot plegat obliga a extremar les precaucions durant els darrers dies arreu del país, també en comarques de la Catalunya central i fins la Catalunya humida on estan molt poc acostumats a aquests escenaris.

726 incendis de vegetació agrícola, forestal i urbana aquest mes de març

D’altra banda, els Bombers de la Generalitat han activat el reforç del personal del cos al nivell M1, que consisteix en la mobilització preventiva del personal lliure de guàrdia, per donar resposta a una situació previsible de risc.

Les Regions d’Emergències Centre, Girona, la part sud de la regió de Lleida, Metropolitana Sud, Tarragona i Terres de l’Ebre estan a un nivell de risc, determinat pel Grup d’Actuacions Forestals (GRAF), de 3 sobre 6. Aquest nivell determina l’obertura de dos parcs de bombers voluntaris a cada una de les regions i, també, el reforç de dos parcs professionals de la regió. A més, aquetes regions també han de garantir l’operativitat de les Unitats de Comandament Mitjanes (UCM)

D’altra banda, la Regió d’Emergències Metropolitana Nord i la part nord de la regió de Lleida, que estan a un nivell de risc 2 sobre 6, han activat dos parcs de bombers voluntaris respectivament. A la Sala Central de Bombers, la Unitat GRAF s’ha reforçat, els Equips de Prevenció Activa Forestal (EPAF) han actualitzat la situació operativa i el Grup Operatiu de Suport (GROS) de Cerdanyola també s’ha reforçat.

Els Bombers de la Generalitat han treballat en un total de 726 incendis de vegetació agrícola, forestal i urbana aquest mes de març. Aquesta xifra suposa un increment de 436 actuacions en incendis de vegetació respecte al mes de març de 2022 (290) i 244 més que el 2021 (482).

D’altra banda, Protecció Civil de la Generalitat va activar, dijous a la nit, el Pla Especial d’Emergències per Incendis Forestals a Catalunya (INFOCAT) en fase de prealerta.

Des dels equips de prevenció i extinció d’incendis es recorda que està prohibit fer foc o fer activitats de risc prop del bosc com poden ser: generar i cremar restes vegetals, llençar petards o coets; fer treballs que generin guspieres; fer fogueres o utilitzar barbacoes sense mata guspires. També està prohibit llençar burilles enceses ni llumins encara que semblin apagats, ni caminant ni per la finestra del cotxe.

En cas de veure foc o fum, cal trucar immediatament al telèfon d’emergències 112.

Comparteix-ho:

Últimes notícies

             PUBLICITAT