ADF Alt Maresme

Notícies

El fum dels incendis del Canadà arriba a Catalunya

Medi Ambient
Imatge del satèl·lit Aqua de la Nasa, del dia 27 de juny

Les darreres setmanes el Canadà està vivint un greu situació a causa dels centenars d’incendis forestals que cremen al país. Les flames ja han calcinat més de 7 milions d’hectàrees de boscos i, la gran quantitat de cendra que estan generan els focs està afectant la qualitat de l’aire de diverses ciutats. De fet, el fum ha creuat l’oceà Atlàntic i ja ha arribat a Catalunya.

Part d’aquesta fumera ha arribat a Europa. Els primers rastres es van nota diumenge a Galícia, amb el cel enteranyinat. Avui, aquest fum ha arribat a Catalunya. Aquest matí, el cel de la nostra comarca s’ha llevat amb un color blanquinós, provocat per aquestes cendres i fum provinents del Canadà.

A escala global, a latituds mitjanes i altes com són l’Atlàntic nord, el Canadà i Europa hi predomina el vent de l’oest. Aquest vent de ponent, ha estat el responsable d’arrossegar la cendra i el fum dels incendis del Canadà fins a Europa.

De fet, la gran quantitat de cendra que generen els incendis, és visible amb les imatges de satèl·lit. La imatge que il·lustra aquesta notícia, és la imatge del satèl·lit Aqua de la NASA, captada ahir 27 de juny, a uns 700 km d’altitud.

L’àrea grisosa que entra per Portugal i s’endinsa cap a la Península Ibèrica, correspon a aquest fum dels incendis. Es pot observar com l’àrea afectada per les partícules ens suspensió, abraçada milers de km quadrats.

Un equip dels GRAF, al Canadà per ajudar en l’extinció dels incendis

Un equip de 10 membres del Grup d’Actuacions Forestals (GRAF) i un sergent de la Subdirecció General Operativa dels Bombers de la Generalitat estan treballant al Quebec per donar suport a les tasques d’extinció dels incendis forestals que afecten aquella província del Canadà. L’equip GRAF l’integren un parell de comandaments de la Unitat Tècnica i 8 bombers de les diferents bases que el Grup té arreu de Catalunya (2 de Girona, 2 de Lleida, un parell més de Tarragona i els altres 2, de Barcelona).

L’expedició forma part d’un comboi de 97 efectius de tot l’Estat, coordinat pel Ministerio para la Transición Ecológica y el Reto Demográfico (MITECO). També hi ha membres de les Brigadas de Refuerzo en Incendios Forestales (BRIF), bombers de Madrid, de Castella – La Manxa i de Múrcia.

El fum a Catalunya, amb les hores comptades

El fum a l’atmosfera sobre Catalunya té les hores comptades. La nit de dijous a divendres tindrem una renovació de l’aire de tot el país amb l’arribada i el pas d’un sistema frontal que ens durà precipitacions i un marcat descens de les temperatures que les situarà per sota dels valors normals.

Pel que fa a les pluges, arribaran a bona part del país. Serà un gran respir abans la calor no vagi a més.

Comparteix-ho:

Últimes notícies

             PUBLICITAT