ADF Alt Maresme

Notícies

Gaudir del Nadal respectant el medi natural

Medi Ambient

Crida dels Agents Rurals a gaudir del Nadal respectant el medi natural. El pessebre o l’arbre de Nadal són elements centrals de les ornamentacions d’aquestes dates, però des del cos operatiu recorden que cal tenir present la normativa a l’hora de fer la decoració nadalenca per tal que sigui respectuosa amb l’entorn natural. És molt important tenir present que no és permès recol·lectar cap espècie de flora en cap dels espais naturals protegits de Catalunya.

Un dels elements més tradicionals és l’arbre de Nadal, però cal que recordar que, a Catalunya, no està permès tallar o desarrelar arbres del medi natural amb aquesta finalitat. Cal recordar que hi ha alternatives reutilitzables i, si s’opta per decorar un arbre natural, cal comprar-lo i no sostreure’l del medi. Tots els arbres que es comercialitzen són provinent de conreu i duen una identificació, on consta la qualitat i l’origen.

Anem a buscar el Tió de Nadal cuidant la natura

Aquestes dates, els més petits van a la muntanya a buscar el tió de Nadal, per donar-li de menjar i cuidar-lo perquè els cagui molts regals. És important recordar que, quan anem a buscar el tió de Nadal, tenir presents una sèrie de consells:

  • No deixar els infants sols. Sempre tenir-los vigilats i al nostre costat.
  • Recullir les deixalles que generem i llençar-les a les escombraries.
  • No agafar espècies protegides
  • Cuidar bé el tió i tapar-lo amb una manta perquè no agafi fred.

Decoració nadalenca amb espècies vegetals

El boix grèvol (Ilex aquifolium) també s’ha usat tradicionalment per a decoració de la llar per Nadal. Però és una espècie protegida i la seva recol·lecció, tallada o desarrelament està totalment prohibida.

En el cas del galzeran (Ruscus aculeatus), tot i que no té una regulació específica, cal recordar que com el boix grèvol té un paper molt important al bosc perquè serveix de refugi a molts animals i durant els mesos d’hivern, els seus fruits vermells -que son tòxics per als humans- representen una important font d’aliment per als ocells que viuen al bosc.

Comparteix-ho:

Últimes notícies

             PUBLICITAT