ADF Alt Maresme

Notícies

La Generalitat de Catalunya limita les activitats al medi natural i prohibeix l’activitat agrícola de les 12h a les 18h per l’onada de calor

Onada de calor

Aquesta tarda, el Govern de la Generalitat de Catalunya ha anunciat restriccions pels propers dies a causa de l’onada de calor i l’extrem risc d’incendi forestal. De fet, s’activen, de manera simultània, els plans especials PROCICAT, INFOCAT i el Pla Alfa en els nivells 2 i 3 a tot Catalunya.

Estem en plena onada de calor que anirà a més i es preveu llarga, i amb risc d’incendi extrem. Per això, la Generalitat posarà en marxa mesures per minimitzar els riscos que comporten aquestes situacions.

Pla Alfa per divendres 15 de juliol

Aquesta situació a obligat a activar, de manera simultània en fase d’alerta el Pla Especial de Protecció Civil a Catalunya (PROCICAT) i el Pla Especial d’Emergències per Incendis Forestals a Catalunya (INFOCAT). El pla ALFA 3, que comporta restriccions, s’activa en 275 municipis de 20 comarques, entre els quals hi ha els municipis maresmencs d’Alella, Argentona, Cabrera de Mar, Cabrils, Mataró, Òrrius, Premià de Dalt, Teià, Tiana i Vilassar de Dalt. També es tanca l’accés a 9 massissos. A la resta de Cataluya, les mesures seran recomanacions.

El pla Alfa s’anirà revisant i que, en funció de com evolucioni l’episodi de calor, s’hi podran incloure més municipis i restriccions.

El conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena ha anunciat aquesta tarda restriccions en les activitats d’educació en el lleure a la natura, agrícoles, en obres prop de carreteres i boscos i també en la circulació motoritzada en el medi natural per minimitzar el risc d’incendi ara que estem en plena onada de calor.

Guàrdies especials de l’ADF Alt Maresme

A causa d’aquesta difícil situació de d’altes temperatures i elevat risc d’incendi forestal, des de l’ADF Alt Maresme estarem de guàrdia, de manera excepcional, a partir de demà i durant les hores de més risc d’incendi, és a dir, de 14h a 19:30h per tal d’evitar incendis i, en cas que hi hagi un, poder actuar el més ràpid possible per evitar mals majors.

Quines són les mesures contra l’onada de calor

1. La suspensió de totes les activitats d’educació en el lleure de tipus acampada, ruta i ruta esportiva, així com d’aquelles activitats esportives que es desenvolupin en el medi natural i altres que tinguin condicions equivalents. Les activitats s’han de desplaçar a un nucli habitat o població, i si això no és possible, retornar al punt d’origen.

2. La restricció de les activitats vinculades als casals de vacances, colònies i estades esportives i equivalents, a l’entorn immediat de les edificacions on es faci la pernocta.

3. La suspensió de l’activitat agrícola que comporti ús de maquinària en la franja horària entre les 12 i les 18 hores, excepte pel que respecta a la recollida de fruita (inclosos productes hortícoles), la sega de l’alfals i altres herbàcies que es cullen en verd, llaurar els camps de rostoll que resten excloses d’aquesta restricció i el conreu de l’arròs.

4. La suspensió de les obres i intervencions a la xarxa interurbana de carreteres de Catalunya i als seus vorals, inclosa la sega de les cunetes, excepte aquelles que autoritzi expressament el Servei Català de Trànsit.

5. La restricció de l’ús de bufadors, serres radials i similars a menys de 500 metres de zona forestal i a menys de 50 metres de terrenys agrícoles. En el cas que motius de força major requereixin la utilització d’aquestes eines dins de la Generalitat de Catalunya Departament d’Interior 2 zona de restricció, caldrà comunicar prèviament els treballs a la sala central dels agents rurals (935617000) per si és necessari establir mesures de seguretat especifiques.

6. La limitació de la circulació del transport dins del bosc dels productes forestals en horari entre les 12 hores i les 19 hores.

7. La limitació de la circulació motoritzada en el medi natural d’aquests municipis. Aquesta limitació no serà d’aplicació als residents ni activitats que per la seva naturalesa resultin inajornables.

La setmana passada ja es va tancar l’accés a parcs naturals (el del Montgrí, el cap de Creus i el massís de l’Albera, per l’alt risc d’incendi a 20 municipis de l’Empordà. 

Quan entren en vigor les mesures

Les mesures dels punts 1 i 2 entraran en vigor a les 12 del migdia d’aquest divendres, 15 de juliol, i es mantindran fins a les 00.00 de dimarts que ve, dia 19.

La resta de punts, del 3 al 7, seran vigents des que es publiquin al Diari Oficial de la Generalitat fins a les 00.00 del dia 19.

Altres mesures que implica el pla Alfa 3

A banda de les restriccions anunciades, cal recordar que l’activació del pla Alfa 3 comporta també l’aturada dels treballs forestals i de tota mena de feines que generin risc d’incendi forestal, encara que tinguessin autorització prèvia.

També, la prohibició de la caça, de fumar o d’acampar en terreny forestal.

En els treballs de la sega de cereal, es manté la regulació que obliga recol·lectores i embaladores a disposar d’elements d’extinció. Es recomana aturar la feina entre les 14 i les 17 hores, però, si es treballa, cal trucar als agents rurals (935617000) per indicar la posició de la màquina. Els tractors amb remolc que hi donin suport han de dur un extintor amb base d’aigua. No es poden usar picadores.

Comparteix-ho:

Últimes notícies

             PUBLICITAT