ADF Alt Maresme

Notícies

Des d’avui i fins al 15 d’octubre està prohibit fer foc al bosc

Prevenció
És prohibit fer foc, des d'avui i fins al 15 d'octubre (Foto: Arxiu)

Avui ha entrat en vigor la prohibició de fer foc al bosc sense autorització i que es mantindrà fins al 15 d’octubre. Aquesta prohibició, recollida en el Decret 64/1995, de 7 de març, vol prevenir els incendis forestals. De fet, com l’any passat, s’ha avançat l’inici de la campanya forestal a l’1 de juny. I és que entrem en la quarta primavera amb dèficit de pluja a Catalunya i la sequera dels boscos s’evidencia en la major part del territori. Les zones on la massa arbrada està més afectada són Girona, litoral i prelitoral central, Catalunya Central, plana de Vic i interior de les Terres de l’Ebre, i, per espècies, el pi blanc, l’alzina, l’alzina surera, el pi roig i la pinassa.

El Drecret 64/1995, de 7 de març, estableix que en els terrenys forestals, estiguin o no poblats d’espècies arbòries, i en la franja de 500 metres que els envolta, no es pot encendre foc, sigui quina sigui la finalitat:

  • No es poden cremar rostolls, marges i restes d’aprofitaments forestals, agrícoles o de jardineria ni fer focs d’esbarjo.
  • Tampoc es pot fer foc per a activitats relacionades amb l’apicultura.
  • Llençar objectes encesos.
  • Abocar escombraries i restes vegetals i industrials de qualsevol mena que puguin ser causa de l’inici d’un foc.
  • Llançar coets, globus, focs d’artifici o altres artefactes que continguin foc.
  • La utilització de bufadors o similars en obres realitzades en vies de comunicació que travessin terrenys forestals

Aquesta prohibició entra en vigor en un dels anys més complicats pels efectes de la sequera, una de les més intenses i extenses del darrer segle, derivada, principalment, de l’escassetat de precipitació efectiva en els últims tres anys.

L’actual sequera està portant la vegetació a una situació límit de decaïment i mortalitat mai vistes en extensió i distribució a molts indrets del país. Els boscos estan rebent un fort impacte per la climatologia (sequera, perforadors, pedregades, els últims grans incendis). Des de fa anys, s’observen diferents espècies que estan morint. Aquesta situació és acumulativa durant els últims anys i cal tenir en compte que moltes masses afectades, encara que no estiguin totalment mortes, ja no es recuperen, i, contràriament, afavoreixen noves afectacions a les masses del voltant cada any més dèbils. Els arbres secs i morts per sequera encara que plogui no es recuperen i són combustible que en cas d’incendi crema amb molta més facilitat.

Pluges que han disminuït només momentàniament el perill d’incendi

Les pluges caigudes el cap de setmana passat han fet disminuir el perill imminent arreu, però sobretot allà on han estat més abundants com pot ser la zona de les comarques de la Catalunya Central, i han retardat en unes quantes setmanes la probabilitat de tenir perill molt alt generalitzat. Es podria dir que han fet disminuir molt el perill a curt termini, és a dir, en les pròximes setmanes per a l’inici de la primavera que comença en pocs dies gràcies a la millora de l’estrat herbaci i arbustiu. Tot i això, els índexs de sequera continuen molt alts per a aquesta època quasi arreu, cosa que significa que àmplies àrees arbrades de la meitat nord del país, tradicionalment fora del radar dels incendis en aquesta època, també podran patir dies d’elevat perill d’incendi.

En aquestes situacions de sequera com la que estem patint, un episodi de pluja com l’actual té un gran valor i aconsegueix frenar el deteriorament de la vegetació. Però cal ser conscients que en situacions d’un dèficit hídric tan gran, difícilment un episodi de pluja pot resoldre el problema.

Per zones, la Catalunya central, Girona, el litoral i prelitoral central, la plana de Vic i l’interior de les terres de l’Ebre és on hi ha més dèficit d’aigua en la vegetació. Per espècies, són el pi blanc, l’alzina, l’alzina surera, el pi roig i la pinassa.

Cal una autorització per fer activitats amb risc d’incendi forestal

Les activitats amb risc d’incendi forestal són aquelles accions o pràctiques que poden desencadenar un incendi en zones forestals o altres àrees naturals. Involucren la generació de foc, deflagracions o espurnes en entorns propicis per a la propagació dels incendis, i requereixen supervisió i precaució per prevenir afectacions ambientals i protegir la seguretat pública. Aquestes activitats poden ser focs d’esbarjos, fogueres i barbacoes, cremes de residus vegetals o activitats pirotècnies, entre d’altres.

L’any 2023, s’ha superat la xifra de 50.000 activitats autoritzades a l’època d’alt risc i 100.000 comunicades fora d’aquesta època.

Les sol·licituds d’aquestes activitats es poden tramitar per Internet mitjançant el nou Formulari web específic i presencialment a les oficines que el Departament d’Acció Climàtica té a totes les comarques.

El nou model del Pla d’Informació i Vigilància contra incendis forestals (PVI) amb les ADF, començarà l’1 de maig

La Diputació de Barcelona ha avançat aquest any el suport econòmic i tècnic a les ADF del Maresme, Vallès Oriental, Garraf, Baix Llobregat, Alt Penedès, Anoia i Barcelonès perquè l’operatiu de vigilància pugui començar en aquestes comarques el dimecres 1 de maig, implementant el nou model de PVI.

Els ajuts, emmarcats dins del Pla de prevenció i vigilància contra incendis forestals (PVI) de la Diputació de Barcelona, s’avancen en un context de sequera i d’alt risc de foc al bosc. Durant els dies i hores de perill alt i molt alt d’incendi (nivell 2 i nivell 3 del Pla Alfa, respectivament), la Diputació de Barcelona dona suport a l’activació d’una unitat d’ADF a cada municipi de les set comarques amb la coordinació de la Federació d’ADF del Penedès-Garraf, la Federació d’ADF del Baix Llobregat, la Federació d’ADF de l’Anoia, la Federació d’ADF Maresme i la Federació d’ADF del Vallès Occidental.

Amb la presència de les ADF al territori es redueix el temps de resposta per a la primera intervenció en cas de foc, punt cabdal per limitar-ne els efectes i essencial davant el canvi de comportament dels incendis, cada cop més virulents i ràpids, amb menys temps de reacció.

Un any més, s’avança l’inici de la campanya forestal

El canvi climàtic és més que evident. És cert que l’episodi de pluges de la setmana passada han donat un mínim respir als boscos, però insuficient per revertir la sequera que patim.

Des de principis d’any, hem tingut moltes comarques amb algun nivell del Pla Alfa activat. Mapes que abans eran més típics dels mesos de juliol i agost que no de febrer o març.

La greu sequera que patim des de fa 4 anys a Catalunya torna a fer preveure enguany una primavera i un estiu que poden ser molt perillosos pel que fa a incendis. I és que la campanya d’incendis s’ha desestacionalitzat.

Comparteix-ho:

Últimes notícies

             PUBLICITAT