ADF Alt Maresme

Notícies

El pla INFOCAT s’adapta als nous escenaris agreujats pel canvi climàtic

Prevenció
ADF, Bombers i Agents Rurals revisant la superfície d'un incendi a Calella (Foto: Arxiu)

El Govern ha presentat el nou pla INFOCAT, que entre d’altres novetats, implicarà que tots els municipis catalans estiguin obligats (80%) o recomanats (20%) a tenir un pla per incendis forestals. El pla INFOCAT es tracta del primer pla de Protecció Civil de la Generalitat adaptat als escenaris de canvi climàtic.

L’alt risc d’incendis que es preveu d’ara endavant, pel context actual, ha fet canviar l’estratègia per a la gestió dels focs. La Generalitat ha actualitzat el Pla Especial d’Emergències per Incendis Forestals a Catalunya (INFOCAT) per reforçar la capacitat de tot el sistema de protecció civil i emergències davant l’agreujament del risc d’incendi forestal a Catalunya en el marc del canvi climàtic, és a dir, onades de calor més llargues i més sequera i el creixement de les masses forestals, amb boscos més secs i densos. És per això que també s’ha decidit que el 80% dels municipis catalans hauran de tenir un pla especial contra els incendis.

Aquest cúmul de circumstàncies comprta escenaris de risc extrem cada cop més freqüents, on és més probable la simultaneïtat d’incendis forestals, l’aparació de focs de ràpida evolucio, que aquests arribin a la població de forma sobtada o que afectin grans extensions de territori que condicionin la capacitat de resposta dels serveis d’emergència.

Tots els municipis haurien de tenir un pla d’emergència

El nou INFOCAT contempla que els 947 municipis catalans intentin tenir un pla d’actuació d’emergència en cas d’incendi forestal. De fet, el 80% (757 municipis) estaran obligats a tenir-lo (ara l’han de tenir per força el 72%) i al 20% restant (190 municipis) se’ls recomanarà dissenyar aquest pla de prevenció i actuació en cas d’incendi. Fins ara, el 16% dels municipis catalans no tenien cap obligació ni recomanació de tenir un pla previst si es declara un foc al bosc. Els ajuntament tindran un any per adaptar aquests canvis al PAM (pla d’actuació municipal). Al Maresme només 6 municipis se’ls recomana tenir un pla previst per si hi ha un foc al bosc. La resta de poblacions de la comarca estan obligades a tenir-ne.

Nou pla Alfa dels Agents Rurals

Entre els canvis interns per millorar l’operativa de tots els equips d’emergència destaquen:

  • Un reforç de la capacitat de direcció del pla, amb la creació d’un Grup d’Assessorament Jurídic que doni suport a la definició de les ordres i mesures d’emergència a aplicar a la població i d’un Comitè Tècnic que ajudi en la valoració dels elements de risc.

  • Un reestructuració dels grups d’actuació: en el cas del Grup d’Intervenció, s’ha recollit de forma específica les funcions de les ADF i tambe´com s’han de coordinar aquest grup de Bombers, en la investigació del foc, amb Agents Rurals i Mossos. I en el cas del Grup d’Ordre, s’han detallat les funcions de control de la mobilitat interurbana i també s’han incorporat les funcions dels Agents Rurals en la vigilància de l’aplicació de les mesures d’emergència en el medi natural.

  • Una millor coordinació entre el pla INFOCAT i el pla Alfa dels Agents Rurals, en concret establint que el nivell 3 del pla Alfa pot comportar la prealerta de l’INFOCAT (i les restriccions d’algunes activitats) i que el nou nivell 4 de risc extrem s’equipara a la fase d’alerta, on s’aplicaran mesures preventives com el tancament de massissos o la suspensió d’activitats a l’aire lliure. Els nivells del pla Alfa queden de la següent manera:

  • Nivell 0: perill baix
  • Nivell 1: perill moderat
  • Nivell 2: perill alt
  • Nivell 3: perill molt alt
  • Nivell 4: perill extrem

Comparteix-ho:

Últimes notícies

             PUBLICITAT