ADF Alt Maresme

Notícies

S’activa el pla INFOCAT per l’elevat risc d’incendi forestal

Prevenció

A partir de les 00:00h, el Cos d’Agents Rurals activarà el nivell 3 del Pla Alfa, el màxim previst, a 44 municipis de 7 comarques de Catalunya. També es restringiran els accessos a 4 espais naturals del país. En aquest sentit, Protecció Civil ha activat, aquest matí, el pla INFOCAT en fase d’alerta per l’elevat risc d’incendi forestal arreu de Catalunya.

El Pla d’Emergències per Incendis Forestals a Catalunya (INFOCAT) es mantindrà activat durant els propers dies degut a un episodi de vent i una baixada d’humitats.

De cara a aquest divendres, el vent es reforçarà sobretot a les Terres de l’Ebre, l’Empordà i les comarques del sud del camp de Tarragona, i les humitats també seran molt baixes. Dissabte el vent començarà a afluixar una mica, pujaran les temperatures, i es preveu que ja sigui el darrer dia de l’episodi de risc.

El risc d’incendi forestal es concentra sobretot a les Terres de l’Ebre, les comarques de Lleida, Tarragona, Penedès, Garraf i l’Empordà, per la combinació del vent, les humitats baixes i les condicions de la vegetació.

Davant d’aquesta situació, aquest matí s’ha reunit el Comitè Tècnic del pla INFOCAT amb tots els cossos d’emergències i organismes implicats, i s’ha valorat activar-lo en alerta.

Des de Protecció Civil es demana a la ciutadania extremar les precaucions prop de zones boscoses, i en cas de veure foc o fum trucar ràpidament al telèfon 112.

Pel que fa als Bombers de la Generalitat, les mesures previstes davant aquest episodi de risc consisteixen en el reforç d’almenys tres parcs de bombers professionals de cada Regió d’Emergències, amb especial èmfasi en les zones de risc més alt: per exemple, a l’Empordà s’han doblat els torns dels parcs de Llançà, Roses i Torroella de Montgrí.

El reforç s’estén també a personal de sala, comandaments, als grups especials d’Actuacions Forestals (GRAF) i Operatiu de Suport (GROS), als Equips de Prevenció Activa Forestal (EPAF); i es preveu també l’activació dels parcs de voluntaris.

En aplicació del nivell 3 del Pla Alfa a 44 municipis de 7 comarques, els Agents Rurals han previst la restricció dels accessos a 4 espais naturals de Catalunya. Es mantenen doncs els tancaments als Ports, Cardó-boix i Cap de Creus, ja amb accés restringit avui, i s’hi afegeix la restricció a les muntanyes de Tivissa-Vandellòs.

Aquests controls d’accessos es duen a terme per evitar la presència humana en aquests espais amb dos objectius: d’una banda per reduir el risc que es produeixi una ignició (cal recordar que el 90% dels incendis a Catalunya són d’origen antròpic), i de l’altra, evitar que hi hagi persones en situació vulnerable a la zona en cas que es declari un incendi forestal.

A més, també s’han suspès les autoritzacions de qualsevol activitat que pugui suposar risc d’incendi a les comarques i municipis on hi hagi activat el nivell 3 del Pla Alfa. 

El Cos d’Agents Rurals fa una crida a la prudència davant la situació complicada de perill d’incendi forestal. Recomana no freqüentar les zones forestals i espais naturals, especialment en les hores de màxima insolació. I recorda que és prohibit fer foc i qualsevol activitat amb risc d’incendi. En cas de detectar alguna negligència o una columna de fum, cal alertar de la situació a través del telèfon 112.

Comparteix-ho:

Últimes notícies

             PUBLICITAT