ADF Alt Maresme

Notícies

Marc Castellnou, inspector dels GRAF: “Estem entrant en una campanya d’incendis que no té precedents”

Sequera
Marc Castellnou (Foto: Bombers de la Generalitat)

En una entrevista al digital elcritic.cat, l’inspector del Grup de Recolzament d’Actuacions Forestals dels Bombers de la Generalitat, Marc Castellnou, ha alertat que la campanya forestal del 2023 és una campanya sense precedents: “És una campanya d’incendis que no havíem viscut mai”.

Castellnou diu que “ens hauríem de remuntar a l’any 1994 com un antecedent relativament similar, però hi havia una sequera menys llarga i temperatures més baixes”. Aquest any 2023 però, els mapes meteorològics preveuen que es poden superar rècords de calor. L’inspector dels GRAF recorda que “aquell any vam tenir uns 30 dies per damunt dels 32 graus, i el 2022 ja vam tenir-ne 128.”

Però encara trobem una sequera més greu que la d’enguany. “L’any 1924 teníem cinc anys d’una sequera extrema acumulada que va arribar a secar l’Ebre. En aquella època però, Catalunya tenia un 5% o un 10% de massa forestal; ara en tenim un 70%”, explica Castellnou.

Si aquest mes de maig tinguéssim les tempestes típiques de primavera i es tornés a repetir al juny, no calmaria la sequera però “sí que canviaríem la dinàmica dels incendis”. Marc Castellnou avisa: “estem entrant en una campanya d’incendis que no té precedents. És una campanya d’incendis que no havíem viscut mai”.

300.000 hectàrees cremades, el pitjor escenari al què ens enfrontem

Marc Castellnou avisa que el pitjor escenari és que no plogui i entrem en una situació devastadora, no només per la possibilitat d’incendi, sinó també per la mortalitat d’arbres i ecosistemes. A més a més, és que si no plou “els incendis tindran unes velocitats en què nosaltres no podrem fer l’extinció”.

Ara mateix, segons l’inspector dels GRAF, si entrem a la campanya forestal en les condicions meteorològiques actuals, “superarem de llarg escanaris com el de l’any 1994, en què van cremar quasi 70.000 hectàrees i estaríem parlant d’escenaris de 200.000 o 300.000 hectàrees cremades”. Aquest és el pitjor escenari que es podria donar, tot i que Castellnou no creu que es doni.

L’única esperança per intentar evitar aquest escenari és que els mínims de pluja previstos es compleixin. Però, també és cert que, com diu Marc Castellnou, tots els escenaris de pluja que teníem, tant per al desembre com per al febrer, han fallat. “Si falla el del maig, ja estem venut”, alerta.

“Al Prepirineu és un hi ha més risc d’un gran incendi forestal, però el d’una gran catàstrofe està concentrat al litoral de Barcelona”

Sens dubte, els boscos del Prepirineu són els més afectats amb diferència i on hi ha un risc d’incendi forestal més gran perquè “són boscos que estan acostumats a viure en unes condicions d’humitats més bones”, afirma Castellnou. “De fet, ara al Pirineu hi ha quasi un 30% de mortalitat d’arbres. Són arbres que s’estan morint perquè no tenen aigua i no poden arribar a final de mes amb l’aigua que tenen”, afegeix. És en aquesta zona on hi ha el risc d’un gran incendi forestal, “però el risc d’una gran catàstrofe està més concentrat al litoral de Barcelona que en cap altre lloc”, conclou l’inspector del GRAF.

El litoral de Barcelona, afegeix Castellnou, que “és un lloc on fa molts anys que no es fa gestió forestal ni hi ha conreus agrícoles. És una societat que viu prop del bosc, amb espais naturals per fer esbarjo que estan envoltats i enfestats de cases a dins”. Des del GRAF es refereixen al corredor del Garraf, el Montnegre, de la serra de Sant Llorenç, de Montserrat,… tota l’àrea metropolitana.

Podeu llegir la interessant entrevista sencera de Marc Castellnou al digital “elcrític.cat” en aquest enllaç.

Comparteix-ho:

Últimes notícies

             PUBLICITAT