ADF Alt Maresme

Notícies

L’any 2023 a l’ADF Alt Maresme, en xifres

General

Acabat l’any 2023, toca fer un resum de tot el que ha donat de si a la nostra ADF. Un any que hem realitzat gairebé un centenar de serveis de tot tipus, des d’actuacions en incendis forestals, a serveis preventius i activitats lúdiques.

L’any 2023 ha estat tranquil a la zona de la nostra ADF, és a dir, que als municipis de Calella, Pineda, Santa Susanna, Malgrat i Palafolls no hi ha hagut cap servei greu, més enllà d’alguns ensurts.

12 Serveis Preventius

Durant el 2023 hem realitzat una dotzena de serveis preventius, principalment als correfocs dels nostres municipis, als castells de focs artificials i a fogueres de la revetlla de Sant Joan.

Més de 3.200 hores de voluntariat

Un voluntari talant un arbre enmig d’un camí a Calella

Durant el passat any els nostres voluntaris i voluntàries van dedicar 3.250 hores a la nostra entitat. Des de fer prevenció i vigilància d’incendis forestals, realitzant jornades de formació o a tasques d’extinció d’incendis forestals, entre d’altres tasques.

Per municipis, Santa Susanna és la població amb més hores de voluntariat, amb un 30’1% de les hores dedicades (cal tenir en compte que tenim la nostra seu a Santa Susanna); seguit de Calella (30%) i Pineda (16’9%). Després trobem Palafolls (12%) i Malgrat (6%).

El 5% restant s’han fet entre Cabrera (formació) i l’incendi d’Arenys de Mar.

La Campanya Forestal més llarga

El 2023, vam tenir la Campanya Forestal més llarga, a causa greu sequera i les altes temperatures. La severa manca d’aigua va fer que ja al mes d’abril, els hidroavions no puguessin carregar aigua als embassaments, degut al baix nivell que tenien.

De fet, la temporada d’incendis s’ha desestacionalitzat. Abans, els incendis passaven a l’estiu, quan fa més calor i està tot més sec. En els últims anys però, aquesta temporada s’ha anat avançant. Aquest 2023, va ser l’any que s’han registrat més incendis forestals en els últims deu anys a Catalunya en el primer trimestre. N’hi va haver prop de 500 focs.

L’1 d’abril tot Catalunya va tenir el Pla Alfa activat degut a l’elevat perill d’incendi forestal, en un episodi excepcional per tres motius: les dates en les quals es va registrar, la intensitat de l’episodi i, per últim, l’abast geogràfic. Tot plegat va obligar a extremar les precaucions diversos dies arreu del país, també en comarques de la Catalunya central i fins la Catalunya humida on estan molt poc acostumats a aquests escenaris.

4 intervencions per incendis forestals

Precisament, al mes d’abril, ja vam tenir el primer ensurt de la temporada. Va ser a Calella. El 13 d’abril, es va declarar un petit incendi forestal que va afectar 1.500 m² a la zona de Valldenguli, al voral de la C-32, a Calella. Fins al lloc dels fets, s’hi van desplaçar sis dotacions dels Parcs de Bombers de Pineda, Malgrat i Arenys, dues patrulles dels Mossos d’Esquadra i tres de la Policia Local de Calella.

ADF, Bombers i Agents Rurals a Calella

Als dies següents, fent tasques de revisió de la zona cremada, una dotació de la nostra ADF va intervenir apagant diversos punts calents que encara quedaven evitant així possibles revifades.

Durant la revetlla de Sant Joan, varem tenir un nou ensurt, també a Calella. La nit va ser molt tranquil·la, fins que passada la mitjanit, a les 00:07h vam rebre l’avís d’un incendi de matolls a la zona del mirador de la Roca Grossa, a Calella. Fins al lloc s’hi van desplaçar dos vehicles de la nostra ADF, 1 dotació dels Bombers de la Generalitat, 1 vehicle de l’ADF Vallalta i 2 patrulles de la Policia Local de Calella.

Precisament va ser la mateixa Policia Local qui va sufocar les flames amb els extintors que porten als cotxes patrulla. Quan vam arribar ADF i Bombers ja no hi havia flama, però per seguretat, vam remullar la zona per evitar revifades.

El següent ensurt per incendi el vam tenir el 29 de juliol. En aquest cas, fora dels nostres municipis. Concretament a Arenys de Mar. Un foc que va calcinar 7.000 m2 de vegetació forestal al Rial de la Serp. L’avís es va rebre a les 15.35h i fins al lloc dels fets s’hi van desplaçar sis dotacions terrestres dels Bombers de la Generalitat, dos MAER, tres vehicles d’ADF (1 de coordinació i 3 d’extinció), Agents Rurals i Policia Local d’Arenys.

El 15 d’agost, vam tenir el darrer ensurt de l’estiu. Va ser a Palafolls, on van cremar 80 m2 de canyes en sòl urbanitzable. Vàrem treballar conjuntament amb dues dotacions de Bombers Tordera, una patrulla de la Policia Local, una unitat d’Agents Rurals i la Unitat 87 del PVI.

La recerca d’una veïna de Calella desapareguda, el servei més destacat de l’any

Els cossos d’emergència, al punt de control

Si hi ha hagut un servei durant el 2023 que ens va marcar, sens dubte és la recerca d’una veïna de Calella desapareguda.

A les 8h del matí, es va fer un briefing a la comissaria de la Policia Local de Calella, on els Mossos d’Esquadra van explicar la situació i van donar les dades necessàries per començar la recerca de la veïna calellenca de 43 anys, que portava despareguda 10 dies.

Gràcies a la coneixença del territori de la zona, el nostre Coordinador Operatiu, Aleix Duran, juntament amb el Cap de Protecció Civil de Pineda de Mar, David Domínguez, van coordinar un ampli dispositiu amb el suport de la Policia Local de Calella i Mossos d’Esquadra.

Briefing amb els voluntaris abans de la recerca

Cap a les 10:05h del matí, es va rebre l’avís que s’havia localitzat el cos sense vida de la dona desapareguda. Un cop vam confirmar que era la persona que s’estava buscant, la Policia Local i els Mossos d’Esquadra van acordonar la zona fins que la Unitat d’Intervenció en Muntanya (UIM) dels Mossos van rescatar el cadàver.

Al dispositiu de recerca, hi van participar 35 voluntaris de les ADF de l’Alt Maresme, Vallalta, Burriac i La Conreria i de Protecció Civil de Pineda de Mar, Sant Fost de Campsentelles, Sant Cebrià de Vallalta, Sant Gregori i Sant Feliu de Guíxols, a més de 4 gossos del Grup de Rescat Caní de Granollers. De fet, va ser una gossa d’aquest grup la que va marcar als voluntaris la zona on es trobava la víctima.

2.628 seguidors a les Xarxes Socials

L’ADF Alt Maresme a apostat fortament per a les Xarxes Socials. En un món digitalitzat, és molt important estar present a les màximes xarxes socials per tal de donar visibilitat a la nostra tasca.

És per això, que des del 2020, hem multiplicat per 4 els seguidors que teníem, fins a arribar als 2.370 l’any 2022. Durant el 2023 hem incrementat en 258 els seguidors, arribant als 2.628 followers en el global de les xarxes socials.

L’ADF Alt Maresme ens centrem a les xxss que si que van a l’alça i on la gent, sobretot els més joves, estan més actius, com Instagram (981 seguidors) Twitter (1.115 seguidors). La resta de seguidors els trobem a Facebook, TikTok i Telegram.

Més de 7.300 visualitzacions a la pàgina web

La nostra web s’ha convertit en referència per a altres ADF i mitjans de comunicació on accedeixen per conèixer tota la informació relacionada amb tot el que fem als nostres municipis.

Tant és així que aquest 2023 hem aconseguit fins a 7.372 visualitzacions totals i 3.147 usuaris actius.

També hem publicat 80 notícies. La notícia més llegida ha estat la localització del cos sense vida de la veïna de Calella desapareguda, amb 500 visualitzacions.

Comparteix-ho:

Últimes notícies

             PUBLICITAT